Kampbewoners overstuur na politie-optreden

DORDRECHT, 4 JULI. De asbak - formaat fruitschaal - is boordevol. Mevrouw Moes en haar buurvrouw zitten aan de keukentafel en steken nog eens op. Het is een zenuwslopende morgen geweest. “Ze sloegen het raam in en sprongen de kamer binnen. Ik moest direct uit bed en hier stil blijven zitten. 'Anders knallen we je kop er af', zeiden ze. Kinderen kregen de loop van een wapen tegen het hoofd gedrukt. Mijn dochter begon te gillen en kreeg een klap met de kolf tegen haar mond”, vertelt Moes.

Tegen vijf uur gistermorgen viel een politiemacht van 350 man mobiele eenheid en een arrestatieteam het woonwagenkamp onder aan de Wieldrechtse Zeedijk even buiten Dordrecht binnen. In de paardenwei bij de ingang van het kamp landde tot schrik van de paarden een politiehelikopter. Rondom het woonwagenkamp raasden rupsvoertuigen van de marechaussee, de lopen van de mitrailleurs op de woningen in het kamp gericht.

De actie was volgens justitie in Dordrecht een voortzetting van een mislukte huiszoeking op 23 mei. De kampbewoners verzetten zich toen zo fel dat de tachtig man politie zich moest terugtrekken. “Het was deze keer gewoon wraak, ze waren o zo gretig om ons te pakken te nemen”, zegt A.B.Kirchyünger. Volgens hem was de vechtpartij in mei een direct gevolg van “zeer hardhandig” optreden van de politie. “Een vrouw werd met haar hoofd op de motorkap van een auto gebeukt. Haar man greep toen in, dat zou iedereen toch doen?”, zegt de kampbewoner. Hij wil met mede-kampbewoners een klacht indienen tegen het politie-optreden van gisteren, dat volgens hen bijzonder gewelddadig was.

De woordvoerder van het district Dordrecht van de regiopolitie Zuid Holland-Zuid kan niet uitsluiten dat tijdens het politie-optreden vrouwen of kinderen de loop van een pistool tegen het hoofd hebben gekregen, danwel zijn geslagen. “Er is gebruikgemaakt van een arrestatie-team omdat er een aantal vuurwapengevaarlijke verdachten moest worden aangehouden.” Volgens de politiewoordvoerder kenmerkt het optreden van zo'n team zich nu eenmaal door “snelheid en verrassing”. “Dat kan door geweld of vernieling gebeuren. Ze kappen iedere beweging af die zij als bedreigend ervaren. Wat er precies gebeurt weten we niet, want de 'AT's' treden heel solistisch op.”

De inval in mei dit jaar gebeurde op last van de rechter-commissaris in Den Haag omdat er sterke aanwijzingen waren dat ten minste twee kampbewoners (dure) gestolen auto's gedeeltelijk demonteerden en van andere onderdelen voorzagen, het zogenoemde 'omkatten'. Inderdaad trof de politie destijds twee 'omgekatte' wagens aan en ook drie vuurwapens, waaronder een pistoolmitrailleur.

Namens de kampbewoners zei woordvoerder C. van Roosendaal toen: “Als er iets gebeurt dat niet door de beugel kan, moet de politie komen. Wij staan niet boven de wet natuurlijk.” Gistermorgen werd hij met zestien andere bewoners aangehouden: “verdacht van verzet”. De andere verdachten wordt wederrechtelijke vrijheidberoving, openlijke geweldpleging, mishandeling of vuurwapenbezit ten laste gelegd. De politie trof gisteren op het kamp nog een 'omgekatte' wagen aan, maar ook vier hennepkwekerijen en een UZI-pistoolmitrailleur.

De politie kwam bij de inval voor andere verrassingen te staan. “Journalisten waren van tevoren op de hoogte”, aldus de Dordtse politiewoordvoerder. Om half één 's nachts al lagen cameraploegen van RTL en SBS 6 “op de dijk”, zegt hij. Kampbewoners hoorden volgens hem van de journalisten dat een inval aanstaande was. Burgemeester J.Noorland van Dordrecht heeft gistermiddag in een besloten zitting de raadscommissie voor algemeen bestuurlijke aangelegenheden geïnformeerd over het verloop van de actie.

De inval aan de Wieldrechtse Zeedijk was de derde grootschalige actie van politie en justitie dit jaar in een woonwagencentrum. In het voorjaar viel de politie twee kampen aan de rand van Zoetermeer binnen. Volgens de leider van het daartoe geformeerde Algemeen Onderzoeksteam, H. van Dolderen, was die actie noodzakelijk. “Er was een staat in de staat ontstaan”, schrijft hij in het korpsblad Haaglanden.

De kampbewoners betaalden geen (gemeentelijke) belastingen, bedreigden volgens Van Dolderen ambtenaren en maakten zich schuldig aan zaken als diefstallen, inbraken en mishandelingen. In de “alom gevreesde woonwagencentra” werden 34 verdachten aangehouden. De politie trof negen hennepkwekerijen aan, twaalf illegale stroom- en waterleidingaansluitingen, twee vuurwapens, omgekatte auto's en andere gestolen goederen. Er werd op de Zoetermeerse kampen voor zestigduizend gulden aan contant geld en sieraden in beslaggenomen. Het proces-verbaal van deze zaak omvat 16.000 pagina's.

In haar woning op het Dordrechtse kamp barst mevrouw Van Roosendaal-Van der Meijden in snikken uit. “Tussen alle koren zit kaf. Dat zal ook hier wel zo zijn, maar daarvoor hoeven ze ons allemaal toch niet als misdadigers te behandelen?”, is haar klacht. De rest van de familie is het daar roerend mee eens. Men wijst naar bloedsporen op de keukenvloer, toont een grote scheur in de achterwand van de slaapkamer. “Met koevoeten zijn ze tekeer gegaan terwijl de voordeur gewoon openstond.”

    • Harm van den Berg