ING-fonds haalt beste rendement

ROTTERDAM, 4 JULI. Het ING Global Fund heeft in het eerste halfjaar, in guldens gemeten, het beste rendement behaald van de internationaal beleggende Nederlandse aandelenfondsen. Het Robeco beleggingsfonds, dat vorig jaar zijn strategie heeft bijgesteld om de kritiek op tegenvallende rendementen te bestrijden, stond in het eerste halfjaar nummer acht op de lijst van de elf internationaal beleggende fondsen.

Dat blijkt uit een overzicht van rendementen van beleggingsfondsen van Iris, een samenwerkingsverband van Robeco en de Rabobank op gebied van beleggingsonderzoek. ING Global Fund behaalde een rendement van 20,1 procent in het eerste halfjaar. Nummer twee, het ABN Amro Aandelenfonds, boekte 18,5 procent en Obam, een beleggingsfonds van zakenbank MeesPierson, staat nummer drie met een rendement van 18,3 procent.

Robeco scoort 14,1 procent rendement en blijft daarmee net iets achter bij de maatstaf voor internationale aandelenbeleggingen zoals de Amerikaanse zakenbank Morgan Stanley die becijfert. Deze maatstaf bedroeg 14,3 procent. Rolinco, het beleggingsfonds van de Robeco groep dat zich richt op bedrijven met een hoge groeipotentie, deed het beter met een rendement van 16,2 procent.

Uit cijfers die het CBS gisteren bekendmaakte, blijkt dat de koersen van aandelen op de Amsterdamse effectenbeurs in het eerste halfjaar gemiddeld met 19 procent zijn toegenomen. De kleine en middelgrote fondsen op de Amsterdamse beurs hebben het in het eerste halfjaar veel beter gedaan dan de grote bedrijven. De CBS/NIBStrating-koersindex voor kleine en middel-grote ondernemingen is met 39 procent gestegen. De AEX-index, waarin louter grote bedrijven zijn vertegenwoordigd, is hierbij met een stijging van 15 procent fors achtergebleven.

De beurswaarde van Nederlandse aandelen is in het eerste halfjaar met 113 miljard gulden gestegen tot 684 miljard gulden. Dit is voornamelijk veroorzaakt door de stijging van de aandelenkoersen, want slechts 6 miljard gulden is afkomstig van nieuw aangetrokken vermogen, aldus het CBS.