In China golf van executies

PEKING, 4 JULI. In de eerste twee maanden van een 28 april begonnen campagne tegen de misdaad zijn in China 1.000 mensen terechtgesteld. Volgens Amnesty International zijn de meesten onmiddellijk geëxecuteerd na summiere en oneerlijke processen, sommigen op verdenking van relatief lichte vergrijpen als diefstal.

Op anti-drugsdag, 26 juni, werden 769 mensen ter dood veroordeeld, van wie honderden dezelfde dag werden geëxecuteerd.

Amnesty heeft zich wat betreft het aantal executies gebaseerd op officiële bekendmakingen. Het werkelijke aantal zou echter nog veel hoger liggen.

In 1983 executeerden de Chinese autoriteiten tijdens een gelijksoortige campagne volgens diplomaten 10.000 mensen binnen enkele maanden. De afgelopen jaren werden er tussen de 2.000 en 2.500 mensen per jaar terechtgesteld. (Reuter)