Heineken klimt uit dal op kalme effectenbeurs

AMSTERDAM, 4 JULI.Op de Amsterdamse effectenbeurs trok het aandeel Heineken vanmorgen de aandacht met een koerswinst van 5,50 gulden op 376,50 gulden. Bij lage omzetten klom de AEX-index voorzichtig tot 844,72 punten omstreeks het middaguur.

AMSTERDAM Met de koersstijging herstelde het aandeel Heineken van enkele verliesgevende dagen. Het aandeel had sinds begin deze week ruim tien gulden ingeleverd op een slotkoers van precies 371 gulden gistermiddag. Met het herstel kwam een einde aan speculaties van beurshandelaren dat het aandeel Heineken te lijden zou hebben onder het slechte weer. Begin deze week bracht de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs de winstverwachtingen voor de bierbrouwer iets terug.

“Zeer rustig en prijshoudend”, typeerde een handelaar de stemming op de beurs. Zo kwam de omzet in het aandeel Philips kort na het middaguur uit op iets minder dan 200.000 aandelen (dubbeltelling). “Dat zijn er normaal gesproken ongeveer een miljoen”, aldus een handelaar. De beurs telt een transactie twee keer, eenmaal als verkoop en eenmaal als aankoop.

Océ-van der Grinten, dat morgen cijfers publiceert over het tweede kwartaal, leverde 80 cent in op 178 gulden. Hagemeyer, dat gisteren een winst boekte van 6,50 gulden, leverde vanmorgen 2,40 gulden in op 125,60 gulden. Elsevier boekte een winst van 40 cent op 26,10 gulden in reactie op het nieuws dat de uitgever een samenwerking aangaat met de Amerikaanse onderneming Times Mirror.

De financiële markten zijn in afwachting van cijfers over de Amerikaanse werkloosheid over juni die het Amerikaanse ministerie van Arbeid vrijdag publiceert. Dit cijfer geeft een eerste indicatie van de economische groei in deze maand. Analisten verwachten 190.000 nieuwe banen en een onveranderd werkloosheidspercentage van 5,6 procent.

De AMX-index zette de opmars voort na het record van gisteren. Omstreeks het middaguur noteerde de graadmeter voor de middelgrote fondsen op het Damrak omstreeks het middaguur 1,12 punten hoger op 844,68 punten.

De obligatiemarkt was vanmorgen hoger. De toonaangevende tienjarige staatsobligatie noteerde omstreeks het middaguur een winst van 0,18 punten op 96,80. Het rendement op deze lening, de lange rente daalde tot iets boven de 6,45 procent.

De verkiezingsoverwinning van Jeltsin bracht de Europese valutamarkten vanmorgen nauwelijks in beweging. De Amerikaanse munt noteerde omstreeks het middaguur een koers van 1,7059 gulden tegenover een slotkoers van 1,7120 gulden gisteren. De koersdaling van de dollar begon gisteravond op de valutamarkt van New York. Het uitblijven van een renteverlaging door de Fed, het Amerikaanse stelsel van centrale banken dat in de afgelopen dagen bijeenkwam, droeg bij aan de lagere dollar. Het basistarief voor de geldmarkt bleef onveranderd op 5,25 procent. Vandaag zijn de financiële markten in de VS gesloten wegens de viering van Independence Day.

NEW YORK De aandelenkoersen op de effectenbeurs van New York noteerden gisteren een verlies. De Dow Jones-index van belangrijkste aandelen eindigde 17,35 punten lager op 5703,03 punten.

TOKIO De effectenbeurs van Tokio is gisteren lager gesloten. De Nikkei-index van de 225 belangrijkste aandelen daalde met 86,11 punten op 22.292,91.