Fredericks loopt sprint in 9,86 sec.

LAUSANNE, 4 JULI. Frankie Fredericks is gisteravond bij de Grand-Prixatletiekwedstrijden in Lausanne het wereldrecord op de 100 meter tot op een honderdste van een seconde genaderd. De sprinter uit Namibië ging, gehinderd door een lichte tegenwind van 0,4 m/sec, na 9,86 over de streep.

Leroy Burrell, gisteren zevende, liep twee jaar geleden op dezelfde plaats het officiële wereldrecord van 9,85 met de wind in de rug, 1,2 meter per seconde. “Voor mij was vooral belangrijk deze jongens voor te blijven”, begroette Fredericks zijn topprestatie. Het was de beste seizoentijd en de tweede tijd ooit. Carl Lewis liep eveneens een tijd van 9,86, toen hij in 1991 wereldkampioen werd in Tokyo.

Fredericks versloeg in zijn gedenkwaardige race de Canadese wereldkampioen Donovan Bailey (9,93) en Ato Bolden uit Trinidad. Olympisch kampioen Linford Christie eindigde in 10,04 als vijfde. De Engelsman verdiende alleen door mee te doen al 60.000 dollar.

Michael Johnson won de 400 meter met gemak in een tijd van 43,66. Johnson liep dit seizoen al een tijd van 43,44. Hij had volgens zijn manager gisteren een wereldrecord kunnen lopen als hij iets eerder had versneld. “Die versnelling bewaart hij voor de olympische finale op 29 juli. Voor die dag heeft hij 42,9 in het hoofd.”

Samuel Matete was de beste op de 400 meter horden. De Zambiaanse atleet won in 47,85. Hij bleef als enige onder de 48 seconden. De Amerikaan Derek Adkins voert de ranglijst van het seizoen aan met 47,60. De 3000 meter steeple was zoals verwacht een Keniaanse aangelegenheid. Keter won in 8.14,17 vóór drie landgenoten. (Reuter)