Boerenprotest in Venetië voor BSE-steun

ROME, 4 JULI. Gadegeslagen door verbijsterde toeristen hebben enkele tientallen koeien gisteren een boottochtje gemaakt over het Canal Grande van Venetië, op weg naar het beroemde San Marco plein. Boze boeren protesteerden hiermee tegen de volgens hen gebrekkige steun van de overheid voor de schade in de BSE-affaire.

De viervoetige toeristen hebben de Venetiaanse basiliek niet kunnen zien, want de politie hield de boeren tegen toen zij hun vee aan land wilden laten gaan op het plein van San Marco.

Venetië was een groot deel van de dag ontregeld door het boerenprotest. De snelweg langs de stad en de dam die de stad verbindt met het vasteland, werden urenlang geblokkeerd door ongeveer vijftienduizend boeren.

De betogers waren afkomstig uit de noordoostelijke regio Veneto, die elk jaar 1,1 miljoen koeien op de markt brengt. Volgens de veehouders verzorgen zij de helft van de Italiaanse en een tiende van de Europese rundvleesproduktie. Zij claimen dat de consumptie van rundvlees in het noordoosten met 70 tot 80 procent is gedaald als gevolg van de gekke-koeienziekte.