Westen van VS getroffen door stroomstoring

LOS ANGELES, 3 JUNI. Een groot deel van het westen van de Verenigde Staten en delen van Canada en Mexico zijn gisteren getroffen door een omvangrijke stroomstoring. Kort achter elkaar vielen elf elektriciteitscentrales uit, waardoor honderdduizenden woningen en bedrijven zonder stroom kwamen te zitten.

Een aantal centrales was binnen luttele minuten weer in bedrijf, in sommige gebieden, zoals grote delen van Idaho, duurde de blackout uren. In het getroffen gebied kwamen treinen tot stilstand en liet de air-conditioning het bij record-temperaturen van 38 graden afweten.

De storing begon in Oregon, net ten noorden van de grens met Californië, in een zogenoemde 'intertie', de hoofdader van een speciaal regionaal elektriciteitsnet dat de elekriciteitsnetten van de afzonderlijke staten met elkaar verbindt. Vandaaruit verspreidde de storing zich naar gebieden die op de betreffende hoofdader zijn aangesloten.

Behalve Californië, Nevada en Oregon werden ook Utah, Wyoming, Washington, Montana, New Mexico, Idaho en Arizona getroffen. Twee jaar geleden werd hetzelfde gebied al door een storing van vergelijkbare omvang geteisterd. (Reuter, AP, AFP)