Werkgevers betalen extra; Steeds meer bedrijvenpoli's in ziekenhuis

ROTTERDAM, 3 JULI. Drie ziekenhuizen hebben contracten afgesloten met de Achmea-verzekeringsgroep om na de zomer zieke werknemers van bedrijven buiten de normale werktijden met voorrang te behandelen. Het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk, het Streekziekenhuis Midden Twente in Hengelo en ziekenhuis De Weezenlanden in Zwolle krijgen een bedrijvenpoli die via hun zorgverzekeraar aan het bedrijfsleven wordt aangeboden.

De ziekenhuizen, die los van elkaar in verschillende experimenten met de eigen verzekeraar werken, willen beperkte aantallen werknemers behandelen. De ziekenhuizen in Zwolle en Hengelo verwachten enkele tientallen werknemers per jaar te gaan behandelen, het ziekenhuis in Beverwijk verwacht vijftig patiënten te kunnen behandelen. De ziekenhuizen benadrukken dat het behandelen van de werknemers niet ten koste mag gaan van de reguliere patiënten.

Het aantal ziekenhuizen dat werknemers buiten de reguliere wachtlijsten om gaat behandelen stijgt. In het Rijnstaete Ziekenhuis in Arnhem werden voor het eerst werknemers met voorrang behandeld. Het IJsselland Ziekenhuis in Capelle aan den IJsel behandelt eveneens werknemers. De NVZ vereniging van ziekenhuizen heeft geen overzicht over het hele land.

Het Nederlands Zorginstituut (NZi) begint komend jaar in samenwerking met het Leidse bureau Gezondheids Managements Groep een experiment waarin tien ziekenhuizen, negen algemene ziekenhuizen en één academisch ziekenhuis, hun diensten rechtstreeks, zonder tussenkomst van een verzekeraar, gaan aanbieden aan bedrijven. De proef gaat twee jaar duren. De initiatiefnemers denken honderd patiënten per ziekenhuis te kunnen gaan behandelen. Men denkt bedrijven met in totaal ten minste honderdduizend werknemers nodig te hebben. Het experiment voorziet in de behandeling van klachten aan rug en knieën alsmede psychische klachten. Voor deze behandelingen bestaan volgens het NZi lange wachtlijsten.

Minister Borst (Volksgezondheid) heeft onlangs in de Kamer verklaard initiatieven van werkgevers om wachtlijsten te omzeilen “onrechtmatig en onrechtvaardig” te vinden. De minister vindt dat in de bedrijvenpoli's reguliere patiënten niet mogen worden uitgesloten.

In de proef van het Nederlands Zorginstituut wordt zoveel mogelijk met de wensen van de minister rekening gehouden. Er wordt gewerkt aan een model waarin werkgevers niet alleen de zogeheten marginale kosten betalen, dat wil zeggen de kosten van de behandeling zelf, maar ook die voor de ziekenhuisinfrastructuur. Het geld dat daarmee vrijkomt, zou kunnen worden gebruikt om de reguliere wachtlijsten weg te werken, aldus het NZi.