Weer fusie in detailhandel; Groenwoudt koopt Friese supermarktenDoor een onzer redacteuren

ROTTERDAM, 3 JULI. De Groenwoudt Groep (Groenwoudt-supermarkten, Kruidvat-drogisterijen, Curio-slijterijen) wil per 1 september Nieuwe Weme overnemen, exploitant van 38 supermarkten in het noorden en oosten van het land.

Niet bekend

Volgens de Groenwoudt Groep passen de winkels van Nieuwe Weme goed bij de eigen supermarkten. Schaalvergroting is volgens Groenwoudt nodig om zo voordelig mogelijk te kunnen inkopen. Bovendien is er dan geld voor grote investeringen. De naam Nieuwe Weme blijft na de overname gehandhaafd.

De Dienstenbond CNV is verbaasd over de overname. Het afgelopen jaar heeft het van oorsprong Friese familiebedrijf, dat circa duizend mensen in dienst heeft, juist een reorganisatie doorgevoerd om als zelfstandig bedrijf te kunnen overleven. Doel van de reorganisatie was volgens Nieuwe Weme een zelfstandig bedrijf een bloeiende toekomst te verzekeren. “Door het bedrijf nu te verkopen lijkt het alsof Nieuwe Weme met de reorganisatie haar verkoopprijs heeft willen verhogen”, aldus bond.

De Dienstenbond CNV stelt dat de overname van Nieuwe Weme toch niet helemaal onverwacht komt. Voor het familiebedrijf Nieuwe Weme speelde - net als bij andere familiebedrijven - het probleem van de opvolging.

CNV-bestuurder F. van Gessel is “niet ongelukkig” met de overname door Groenwoudt. De vakbond signaleert dat Nieuwe Weme de felle concurrentiestrijd in de levenmiddelenhandel alleen kan overleven door schaalvergroting te realiseren. “Door de overname door Groenwoudt lijkt het erop dat de continuïteit voor de werkgelegenheid voor de medewerkers van Nieuwe Weme op de lange termijn het beste is gegarandeerd.”

In de toelichting op de overname heeft Nieuwe Weme de dienstenbond CNV toegezegd dat de organisatie als zelfstandige werkmaatschappij zal blijven voortbestaan. De overname leidt niet tot gedwongen ontslagen of wijzigingen in de arbeidsvoorwaarden. Nieuwe Weme heeft een omzet van circa 425 miljoen gulden. Door de overname krijgt de Groenwoudt Groep een omvang van 2,3 miljard gulden.