Tribunaal hoort over moorden Srebrenica

DEN HAAG, 3 JULI. Bosnisch-Servische soldaten hebben op 11 en 12 juli vorig jaar honderden jongens en mannen vermoord in Srebrenica en de onmiddellijke omgeving van deze moslim-enclave in Bosnië. Dat verklaarde vanmorgen een onderzoeker van het VN-tribunaal voor oorlogsmisdaden in voormalige Joegoslavië, bij de hoorzitting van de genocide-aanklachten tegen de Bosnisch-Servische leider Radovan Karadzic en zijn legerleider, Ratko Mladic.

De onderzoeker, een Franse politierechercheur, vertelde op basis van honderden getuigenverklaringen hoe de soldaten na de val de enclave mannen van de vrouwen scheidden, onder meer bij het kamp van het Nederlandse VN-bataljon. De jongens en mannen werden meegenomen en vermoord. Van de meesten werd de keel doorgesneden.

De deportatie van de vrouwen en kinderen en het wegvoeren van de mannen duurde twee volle dagen, aldus de onderzoeker. Gedurende deze tijd hebben de Bosnisch-Servische soldaten voortdurend moslim-mannen gemarteld, verminkt en vermoord. Mannen werden opgehangen, hun oren en lippen afgesneden en uiteindelijk werden ze gedood. Ook van jonge kinderen werd de keel doorgesneden, in weerwil van beloften van generaal Mladic, dat zij ongedeerd zouden worden gedeporteerd. Op de hoorzitting werden beelden getoond van Mladic in Srebrenica, terwijl hij de grote groep moslim-vluchtelingen toesprak. De onderzoeker beschreef ook een massamoord van mannen in een hangar in Kravica, bij Srebrenica. Bosnische Serviërs hebben daar met alle mogelijke wapens een grote groep moslim-mannen vermoord.

De hoorzitting, die moet uitmonden in een internationaal arrestatiebevel tegen Mladic en Karadzic, duurt tot en met vrijdag. Bij deze zitting zal onder andere de Nederlandse commandant van het Nederlandse VN-bataljon worden gehoord, de overste Karremans.