TABBOULEH UIT LIBANON

Tabbouleh is een voorgerecht waarvan vele versies bestaan. Knapperig of juist zacht geweekt graan (bulgur), al dan niet met knoflook of blokjes geschilde komkommer. Het wordt geserveerd in groentenbladeren en met de hand gegeten. De meeste ingrediënten zijn in Turkse, Marokkaanse en natuurvoedingswinkels verkrijgbaar.

Voor ongeveer zes pesonen:

200 gram bulgur

sap van 2 citroenen

1 rode ui

1 flinke boss (gladde) peterselie (ongeveer 200 gram)

3 eetlepels fijngesneden muntblaadjes

3 fijngesneden bosuitjes met wat groen

4 tomaten

3-4 eetlepels olijfolie

zout, peper

1 krop ijsbergsla

2 struikjes witlof

Week de bulgur een half uur in 2 deciliter water en het citroensap. Roer de korrels los en giet eventueel vocht af. Pel en snipper de ui en hak de blaadjes van de peterselie fijn in een foodprocessor of op een andere manier. Breng water aan de kook, doe daar de tomaten in, haal deze er na twaalf tellen uit en laat ze in koud water schrikken. Pel de tomaten, snijd ze in vieren, verwijder het zaad en snijd het vruchtvlees in blokjes. Meng in een kom de bulgur, peterselie, munt, ui, bosui, tomaat, olie, zout en peper. Laat de smaken minstens een half uur intrekken. Pel de bladeren van de sla en de witlof voorzichtig los. Schep de tabbouleh op de blaadjes. Soms worden er olijven bij gegeten.

    • Annelène van Eijndhoven