Renteverhoging in VS pas in augustus verwacht

NEW YORK, 3 JULI. De Amerikaanse economie maakt een periode van gezonde groei door. Het tweede kwartaal zal mogelijk een groei van 4 procent op jaarbasis te zien geven.

Dat is de mening van Amerikaanse economen, die echter verdeeld zijn over de groei voor de rest van het jaar. Ook verschillen de opvattingen over wat de Federal Open Market Committee (FOMC) vandaag zal doen. De FOMC, het beleidsbepalend comité van de Federal Reserve Bank, het Amerikaanse stelsel van centrale banken, is dezer dagen bijeen om de toestand van 's lands economie te bespreken.

De consensus helt iets over naar het uitblijven van rentestappen, maar de economen van Donald Lufkinson & Jenrette (DLJ) bijvoorbeeld neigen naar een verhoging van de rente met een kwart procent. Salomon Brothers zegt dat alle tekenen wijzen op een renteverhoging, maar denken dat de Fed wacht tot augustus. Ook de zakenbank J.P. Morgan denkt er zo over.

Even waren de verwachtingen gisteren nog hooggespannen, omdat maandag en dinsdag verrassend goede economische cijfers bekend werden. De consumentenbestedingen stegen in mei met 0,8 procent en de index van National Average Purchasing Managers (NAPM) steeg in juni tot 54,3 procent na in mei nog even onder de vijftig te zijn gebleven. Een getal boven de vijftig wijst op economische expansie. Ook gisteren kwamen, als klap op de vuurpijl, de cijfers over de verkoop van nieuwe huizen, die in mei omhoogschoot met 7,5 procent op jaarbasis. Het ging om in totaal 828.000 nieuwe huizen, het hoogste cijfer in tien jaar. Dat was vooral verrassend omdat de hypotheekrente sinds januari is gestegen en economen daarom een afname van de activiteit op de huizenmarkt voorzagen.

De Fed had echter gisteren niets bekend te maken. Als het FOMC zou overgaan tot verhoging van de rente om de kans op inflatie de kop in te drukken zou het dan wachten tot aan de vooravond van de '4th of July', de nationale feestdag? Dat is niet waarschijnlijk dus ook daaruit putten economen de overtuiging dat de rente nog een week of zes ongewijzigd zal blijven.

“Wij verwachten een verhoging van de rente in augustus met 25 basispunten”, aldus Bob Mellman, econoom bij zakenbank J.P. Morgan. Een procent is honderd basispunten. “In september denken we dat er nog een verhoging volgt, met eveneens 25 punten. Daarna onthoudt de Fed zich van stappen tot januari.”

Volgens Mellman zal de groei in het tweede halfjaar niet zo sterk afnemen als een aantal van zijn collega's denken. Een zwak eerste kwartaal van 1996 met een grote staking en veel slecht weer zal worden gevolgd door een goed tweede kwartaal, waarvan de groei over twee weken bekend wordt. De gemiddelde groei van ongeveer 3,5 procent op jaarbasis over het eerste halfjaar zal voortduren tot het eind van dit jaar.

De vooruitzichten voor 1997 zijn niet duidelijk. Voor nu verwacht J.P. Morgan een economische groei van 2 procent, een werkloosheidspercentage van om en nabij de 5 procent maar ook, mede als gevolg van die lage werkloosheid, meer kans op inflatie. Opnieuw wordt al gesproken van een 'zachte landing' volgend jaar, waarbij de groei de nul zal naderen zonder dat het tot een recessie komt. Het is echter nog te vroeg om er veel over te kunnen zeggen.

Het volgende economische richtgetal waar de markten na vandaag op letten zijn de werkgelegenheidscijfers over juni, die vrijdag bekend worden. Mellman: “Wij rekenen op een banengroei van ongeveer 180.000 en een ongewijzigd werkloosheidspercentage.” Is er, tenslotte, echt geen mogelijkheid dat de Fed de rente zal verhogen? “Nee dat is uiterst onwaarschijnlijk”, zegt Mellman. “Nu zowel Business Week als de Wall Street Journal als consensus heeft uitgesproken dat er geen renteverhoging komt, zou de Fed wel een of ander signaal hebben gegeven in de afgelopen dagen als zij wel iets van plan was. Ook daarom zijn we ervan overtuigd dat de rente ongewijzigd blijft.”

    • Lucas Ligtenberg