Proef met import van water uit Noorwegen

ROTTERDAM, 3 JULI. Het drinkwaterbedrijf Europoort wil bij wijze van proef water uit Noorwegen aanvoeren in een gigantische zak, die door een sleepboot naar Rotterdam wordt getrokken. Het gaat om zoet water dat gebruikt wordt om stroom op te wekken in de Sognefjord en vervolgens in zee stroomt. De Noren hebben gezocht naar een nuttige toepassing en kwamen zo in contact met het Nederlandse bedrijf.

Europoort denkt het water te kunnen importeren voor een prijs van één gulden tot een gulden vijftig per kubieke meter. De consument betaalt nu in het verzorgingsgebied van Europoort inclusief btw 2,40 gulden per kubieke meter. Het water moet nog een bacteriologische zuivering ondergaan en de hardheid van het water moet worden aangepast. Het is niet uitgesloten dat het Noorse water als halffabrikaat geleverd wordt aan de industrie in Europoort. Dan hoeft het geen tot weinig bewerking te ondergaan en kan het concurrerend zijn in prijs.

De Vereniging van Waterleidingbedrijven volgt de proef met belangstelling in verband met een concurrerende prijsstelling. (ANP)