Politie-actie in een woonwagencentrum

DORDRECHT, 3 JULI. Zeventien mensen zijn bij een inval op het woonwagencentrum aan de Wieldrechtse Zeedijk in Dordrecht vanochtend aangehouden. Vijftien van hen woonden op het centrum en twee in woningen elders in Dordrecht. Ze worden onder meer verdacht van wederrechtelijke vrijheidsberoving van politiemensen, zware mishandeling, bedreiging, verboden wapenbezit en openlijke geweldpleging.

Bij de gezamenlijke actie van de politie Zuid-Holland Zuid en het OM in Den Haag waren vijf pelotons Mobiele Eenheid (ruim 200 mensen) betrokken. De actie begon om 5.30 uur. De politie nam bulldozers mee om eventuele barricades uit de weg te ruimen.

De politie-inval volgde op een voortijdig beëindigd onderzoek van het regiokorps Hollands Midden naar het onherkenbaar maken van gestolen auto's. Op 23 mei deed de politie met ruim 80 politiemensen een inval in het woonwagencentrum, maar die actie werd gestaakt nadat bij schermutselingen twee politiemensen gewond waren geraakt. Er werden die dag geen arrestaties verricht.

De toegang tot het kamp was volgens een zegsman van het provinciale steunpunt woonwagenbewoners, om 12.30 nog steeds door de politie hermetisch afgegrendeld. “Iedereen heeft een soort huisarrest gekregen”, aldus de woordvoerder.

Het doel van de actie vandaag was de huiszoekingen van 23 mei af te maken en aanhoudingen te verrichten, aldus een politiewoordvoerder.

Tijdens de huiszoeking zijn een auto, onderdelen en een onbekende hoeveelheid geld in beslag genomen. De politie vond verder vier hennepkwekerijen. In één van de kwekerijen trof zij een nog onbekend aantal, vermoedelijk gestolen, scooters aan en een Uzi. De politie ontdekte ook een 'bedrijf' om de identiteit van auto's te veranderen, het zogeheten omkatten. Twee verdachten wisten te ontkomen.