PC-maker Digital wil 7000 banen schrappen

NEW YORK, 3 JULI. Bij Digital Equipment Corporation (DEC) moeten 7.000 banen, 11 procent van de werkgelegenheid, verdwijnen. De kosten van de reorganisatie van 475 miljoen dollar, die binnen een jaar moet zijn voltooid, komen ten laste van dit kwartaal. Dat heeft DEC gisteren bekendgemaakt.

Het bedrijf kondigt aan dat de financiële resultaten over zijn vierde kwartaal, dat 29 juni eindigde, flink zullen tegenvallen. DEC maakt die resultaten op 30 juli bekend. DEC is achtergebleven op de markt voor personal computers en spreekt van tegenvallers op diverse Europese markten. DEC, dat gevestigd is in Maynard, Massachusetts, is bezig aan grote ommekeer na een dieptepunt in 1993. Toen moesten 10.000 mensen vertrekken. Onder Robert Palmer had het bedrijf zich echter weer een positie verworven op de markt voor bedrijfscomputers en aanverwante diensten. Het bleef zes kwartalen zonder verlies, nadat het in de jaren ervoor miljardenverliezen had geleden. De aankondiging van gisteren volgt op het vertrek van Enrico Pesatori die hoofd was van de pc-divisie. Vooral in die sector heeft DEC zich lelijk verkeken en kampt het met grote voorraden. De slapte in Europa, alsmede tegenvallende resultaten door verkoopteams leidden volgens DEC tot dit sterk tegenvallende vierde kwartaal. Het aandeel DEC zakte 5 1/8 punt tot 40 3/8, ofwel een verlies van 11 procent.