Opkomst Rusland lager dan op 16 juni

MOSKOU, 3 JULI. Volgens de eerste gegevens blijft de opkomst bij de tweede ronde van de presidentsverkiezingen in Rusland vijf tot zes procent achter bij die van de eerste ronde op 16 juni. President Jeltsin meed vandaag opnieuw elk contact met de pers.

De cijfers over de opkomst zijn gebaseerd op informatie uit het Russische Verre Oosten en Siberië en uit Europees Rusland tot het middaguur.

Een lage opkomst betekent slecht nieuws voor Jeltsin, die volgens waarnemers baat heeft bij een hoge opkomst. Algemeen gaan die waarnemers ervan uit dat zijn uitdager, de communist Gennadi Zjoeganov, een gedisciplineerde aanhang heeft die, weer of geen weer, gaat stemmen. Jeltsin en zijn campagnestaf hebben er de twee weken die zijn verlopen sinds de eerste ronde steeds op gehamerd dat zoveel mogelijk kiezers naar de stembus moeten. Jeltsin deed dat zelfs vanochtend nog. In de eerste ronde bleef de opkomst met 69,8 procent ook al achter bij de verwachtingen.

In het stembureau in de stad waar president Jeltsin gewoonlijk zijn stem uitbrengt hadden zich vandaag veel journalisten verzameld om de president, die een week niet in het openbaar is verschenen en over wiens gezondheidstoestand veel geruchten de ronde doen, te zien stemmen. Maar Jeltsin kwam niet opdagen. Wie wel kwam was premier Tsjernomyrdin, die meedeelde dat de president vanochtend zijn stem heeft uitgebracht in Barvicha, een dorpje waar veel hoge leiders datsja's hebben en waar diverse sanatoria liggen. Bij die gelegenheid was wel een eigen presidentiële televisieploeg aanwezig. Jeltsin riep in het stembureau de Russen op “hun plicht te doen” en naar de stembus te gaan.

Het Spaanse blad El País meldt vandaag dat Jeltsin vorige week twee 'hartcrises' heeft gehad en zijn activiteiten tot het minimum heeft moeten beperken. Zijn artsen zouden hem zelfs twee maanden 'absolute rust' hebben voorgeschreven. The Washington Post schrijft vandaag dat de president 'ernstig ziek' is, zonder aan te geven aan welke ziekte hij lijdt. De televisiezender CNN hield het vandaag op angina.

De communistische uitdager van Jeltsin, Gennadi Zjoeganov, zei vandaag bij het uitbrengen van zijn stem dat “het Westen voor mij niet bang hoeft te zijn, en ook niet echt bang is”.

“We begrijpen de noodzaak vooruit te gaan, en niet achteruit. We zullen van wat nu bestaat het beste overnemen en we zullen iedereen die kan werken op zijn post laten”, zo beloofde Zjoeganov. “Ik heb voor een sterk, nuchter en zelfverzekerd Rusland gestemd. Ik verwacht een zege.” (Reuter, AFP, AP)