Onderbroekenlol op onderzeeër

Down Periscope. Regie: David S. Ward. Met: Kelsey Grammer, Lauren Holly, Bruce Dern, Harry Dean Stanton. In: 25 theaters.

De enige officiële overeenkomst tussen Down Periscope en de reeks filmkluchten Police Academy is producent-scenarist Hugh Wilson. Toch lijkt het wel of alle acteurs aan boord van de roestige onderzeeër zo weggestapt zijn uit de eredivisie van de geüniformeerde onderbroekenlol. Neem nu kapitein Dodge, gespeeld door televisiester Kelsey Grammer: zijn carrièreproblemen worden mede veroorzaakt door het de hele marine doorzoemende gerucht dat hij de tekst 'Welkom aan boord' op zijn penis heeft laten tatoeëren. En door een schrijnende incompetentie op het vlak van de militaire discipline. Zijn grootste vijand, een ijzervretende admiraal (Bruce Dern), bezorgt hem het commando over een afgeschreven antieke schuit, een onmogelijke opdracht en een onhandelbare bemanning, waaronder de eerste vrouw die ooit door een periscoop mocht turen. Lachen! Gieren! Brullen! De anarchistische toon van Police Academy werd in dit geval vervangen door een beter bij de tijdgeest passende ontwikkeling in de richting van zelfrespect door beheersing.

Aan het slot van de film is de missie volbracht en staat de kapitein met zijn in hagelwitte uniformen gestoken manschappen voldaan te salueren voor de admiraal. En de vrouwelijke onderofficier (Lauren Holly) wil dan wel eens het fijne weten van die tatoeage. Regisseur David S. Ward, een specialist in actiefilms en scenario's van geraffineerder snit als The Sting, is in dit pulpgenre volstrekt verdwaald.

    • Hans Beerekamp