Nogent-sur-Oise

De oude vertrouwde biefstuk hebben de coureurs afgezworen. Het geheim van de moderne wielrenner zit in een kartonnen pakje en heet extrant. Het dunne vloeisel smaakt naar perziksap en vult de maag even goed als een paar boterhammen. Soigneur Jan Moors: “Maar ik laat de renners altijd nog iets kauwen, ook al is het niet nodig voor de calorieën.

Ze willen het gevoel hebben dat ze iets eten.” De Australische Nederlander Patrick Jonker van de ONCE-ploeg fietst elke morgen speciaal langs de groen-rode bus van TVM om het geheim van Moors in handen te krijgen. Het vloeisel is alleen in Nederland en België verkrijgbaar. Moors toont de overige onderdelen die onderweg worden aangereikt. Taartjes, bananen, water en bij warm weer ook nog een stuk meloen. Bij het ontbijt krijgen de renners muesli en een bord spaghetti. Meteen na de finish staat er weer een muesli-maaltijd klaar. 's Avonds wordt de pasta aangevuld door een stuk vlees, aardappelen en een bord salade. De soigneur heeft geen klagen over de meeste renners. “Jeroen Blijlevens heeft geen kapsones, die eet alles wat de pot schaft. Gert-Jan Theunisse wilde altijd kip: bij het ontbijt, op de fiets en bij het avondeten. Roger Millar was een hele aparte. Hij at geen vlees en wilde in het begin alleen kaas. Maar in sommige landen hebben ze alleen van die stinkkazen, een ramp was dat. Later nam hij ook genoegen met vis.”

    • Jaap Bloembergen