Ministry als groep moderne kannibalen

Concert: Ministry. Gehoord: 2/7 Paradiso, Amsterdam. Herhaling: 3/7 Noorderligt,Tilburg.

Al Jourgensen van Ministry weet verwarring te zaaien. De zanger/gitarist staat aan het hoofd van een van de vervaarlijkst uitziende groepen van het moment, produceert een oordeel aan geluid, en flirt met Satan, drugs en kannibalisme. The Mind Is A Terrible Thing To Taste heette een van zijn vorige cd's en de meest recente noemde hij Filth Pig.

Ministry uit Chicago bestaat al ruim twaalf jaar, maar de groep brak pas in 1992 door naar een groter publiek, met de cd Psalm 69. Ministry speelt trage, 'uitgerekte' metal gecombineerd met de stijlmiddelen van de industriële muziek. Zo zijn er samples van fulminerende mannestemmen die herhaaldelijk door de muziek heen klinken, en wordt de drummer versterkt door een mechanisch doorbeukende drumcomputer.

Live bestaat de groep uit zes bandleden die allemaal zo veel mogelijk decibellen voortbrengen, zo bleek gisteravond in een vol Paradiso. De muzikanten zijn in het zwart gekleed en Jourgensen zelf ziet er uit als een afgezant van de duivel - met geitesik, donkere bril en zwarte dreadlocks van onder een zwarte hoge hoed. Maar hoe grimmig het allemaal ook lijkt en hoe bezwerend Jourgensen ook met zijn armen zwiert, tijdens het concert ontstaat toch een nieuw beeld van Jourgensens bedoelingen.

Speelt hij op Filth Pig niet een 'industrïele' cover van Dylan's kampvuurlied Lay Lady Lay, en is de titel Filth Pig op zich al niet een absurde overdrijving? En die spillebenen in grote motorlaarzen zijn eerder komisch dan stoer. Ministry presenteert geen meedogenloze horror-show, maar een pastiche; hun muziek en verschijning is een milde parodie op alle dodelijk serieuze metal-groepen. Zo flirt Jourgensen met country & western en verwerkt hij allerlei verluchtigende elementen in de zware muziek. Het optreden was imposant, het won alleen maar aan kracht door Jourgensens relativerende stijlbreuken.

    • Hester Carvalho