Jazzpianist Pim Jacobs overleden

ROTTERDAM, 3 JULI. De jazzpianist Pims Jacobs is vannacht op 61-jarige leeftijd in zijn woonplaats Tienhoven overleden. Dat heeft zijn impresario vanmorgen bekendgemaakt. Jacobs leed al geruime tijd aan kanker. Hij zou over tien dagen op het North Sea Jazz Festival de Bird Award Special Appreciation in ontvangst nemen vanwege zijn inzet voor de jazzmuziek in Nederland.

Het juryrapport prees 'de onvermoeibare Nederlandse Mr. Jazz', omdat hij 'als geen ander de jazz toegankelijk heeft gemaakt voor een breed publiek'. Jacobs stond ook bekend als een belangrijke inspiratiebron voor jonge musici. De jury noemde hem 'een ware handelsreiziger' in de jazz, die onvermoeibaar aandacht bleef vragen voor zijn geliefde muziek.

Jacobs, die in Hilversum werd geboren, beheerste zijn instrument al toen hij tien jaar oud was. Hij werd in de jaren vijftig bekend om zijn optredens met een trio met zijn broer Ruud op de bas en op drums Fred Burkhardt, die later werd opgevolgd door drummer Wessel Ilcken en gitarist Wim Overgauw. Met zijn trio, ooit 'Europa's antwoord op het Oscar Peterson trio genoemd', begeleidde hij ook internationale en nationale coryfeeën, onder wie Sam Nijveen, Bob Cooper, Herbie Mann en zangeres Rita Reys met wie Jacobs in 1960 trouwde. Rita Reys en het Trio Pim Jacobs boekten ruim 35 jaar succes over de hele wereld. Jacobs kreeg ook bekendheid als presentator van radio- en tv-programma's. Naast zijn optredens met het trio en Rita Reys gaf hij avondvullende concerten samen met pianist Louis van Dijk. Onder de titel 'Gevleugelde Vrienden' traden zij op in een pianotrio met mr. Pieter van Vollenhoven, de echtgenoot van prinses Margriet, ten bate van het Fonds Hulp aan Slachtoffers.

Jacobs werd ook bekend als componist. In 1961 schreef Jacobs, die de zoon was van de balletdanseres Rudi Mees, muziek bij het ballet Kaïn en Abel van Hans van Manen. In 1990 lanceerde hij het idee voor een commerciële radiozender die zich zou moeten toeleggen op de 'betere lichte muziek'. Pim Jacobs werd in 1995 benoemd tot Ridder in de orde van Oranje-Nassau.