'Interactie met Palestijnen'; Netanyahu: geen hek om Jordaanoever

JERUZALEM, 3 JULI. De Israelische premier, Benjamin Netanyahu, heeft gisteren afstand genomen van het idee om de Westelijke Jordaanoever met een 'veiligheidshek' van Israel te scheiden.

Op een persconferentie met de buitenlandse pers in zijn kantoor in Jeruzalem sprak Netanyahu zich uit voor “openheid” tussen Israel en de Palestijnse bestuursautonomie. Volgens hem is economische vooruitgang van de Palestijnen een belangrijke factor in de verhouding tussen Israel en de Palestijnen. “Ik denk dat de economische component van de vrede erg voordelig en stabiliserend zal zijn en goed vanuit een menselijk standpunt.”

Nadrukkelijk zei hij dat het verhinderen van interactie tussen de gebieden en Israel “niet het voorschrift voor de vrede is die ik wil zien”. Met deze opstelling, nauwelijks een week voor zijn belangrijke bezoek aan Washington, heeft Netanyahu ministers in zijn regering die vóór scheiding van de Westelijke Jordaanoever van Israel zijn overstemd.

De socialistische regering van Shimon Peres had de eerste aanzet tot de bouw van 'veiligheidshekken' gegeven. Peres' minister van politie, Moshe Shahal, had al een plan gemaakt, en met de bouw van het eerste hekwerk, tussen Kfar Saba en Kalkilya, was tot grote woede van de Palestijnen - onder andere wegens verlies van land - een begin gemaakt.

Enkele uren voordat hij zijn persconferentie gaf sprak minister van binnenlandse veiligheid Avigdor Kahalani zich nog vóór het bouwen van veiligheidshekken uit met het argument dat Israels weigering naar de grenzen van 1967 terug te keren en Oost-Jeruzalem op te geven onvermijdelijk tot hernieuwde Palestijnse terreur zal leiden.

Netanyahu gaf desgevraagd geen indicatie wanneer hij tot heropening van Israels grenzen voor Palestijnse arbeid uit de Palestijnse gebieden zal besluiten. Evenmin liet hij zich in zijn kaarten kijken inzake de ontruiming van Hebron. In de Israelische media wordt gespeculeerd dat hij daaromtrent meer duidelijkheid zal verschaffen tijdens zijn bezoek aan Washington.

Invloedrijke parlementariërs van Likud (onder anderen Gidon Ezra, vroeger plaatsvervangend hoofd van de binnenlandse veiligheidsdienst Shin-Bet) hebben zich deze week nadrukkelijk uitgesproken voor terugkeer van tienduizenden Palestijnse arbeiders in het Israelische economisch circuit. Volgens Ezra heeft de afgrendelingspolitiek uitsluitend psychologische betekenis voor de Israeliërs. Er wordt een gevoel van schijnveiligheid door geschapen, terwijl zij nauwelijks effect heeft op terreur in Israel. De regering-Peres besloot begin dit jaar tot een zeer strikte afgrendelingspolitiek na een reeks zelfmoordaanslagen in Jeruzalem en Tel Aviv door de moslim-fundamentalistische Palestijnse beweging Hamas.

Netanyahu sprak zich gisteren opnieuw uit tegen de stichting van een Palestijnse staat op de Westelijke Jordaanoever. Hij liet echter doorschemeren uitbreiding van de gebieden die thans in handen zijn van de Palestijnse bestuursautonomie te kunnen overwegen.

Na zijn bezoek aan Washington zal Netanyahu naar Jordanië en Egypte reizen. Eveneens zal hij Duitsland en andere Europese landen aandoen.