Hongarije en joden akkoord over bezittingen

BOEDAPEST, 3 JULI. De Hongaarse regering heeft vandaag een akkoord bereikt met vertegenwoordigers van de joodse gemeenschap over de teruggave van in de oorlog onteigende bezittingen.

De overeenkomst is door Israel Singer, secretaris van de World Jewish Congress, geprezen als “een waterscheiding” en “een model” voor soortgelijke afspraken in andere Oosteuropese landen.

De Hongaarse regering heeft ermee ingestemd een fonds te stichten voor het management van roerend en onroerend goed dat ten tijde van de Tweede Wereldoorlog aan joden toebehoorde. Ze draagt zelf met miljoenen dollars bij in dat fonds. Het geld moet vooral ten goede komen aan de 20.000 Hongaarse joden die de Holocaust hebben overleefd. Tot 1944 telde Hongarije 800.000 joden. Van hen zijn er meer dan 600.000 vermoord in de laatste twee jaar van de oorlog. Het fonds zal worden geleid door de Amerikaanse zakenman Ronald Lauder. (Reuter)