Heineken op stille beurs verder onderuit

AMSTERDAM, 3 JULI. Hoewel op het Damrak vanochtend sprake was van uiterst rustige handel ging het aandeel Heineken verder onderuit. Het bierconcern leverde 1,50 gulden in op 370,50 en is daardoor in korte tijd geconfronteerd met een koersval van bijna 30 gulden.

AMSTERDAM Na een korte weg naar beneden door lagere obligaties trad samen met stijgende obligaties vanochtend een herstel voor de aandelen in. Een aanvankelijke daling van de AEX-index met een kleine twee punten schrompelde in tot een min van slechts een halve punt op 558,96.

De meeste koersafwijkingen van de hoofdfondsen bleven beperkt tot enkele kwartjes of dubbeltjes naar beide zijden. Heineken ging evenwel meer achteruit en wel 1,50 tot 370,50. Vast in de markt lag Stork met een winst van op 50,60.

Raambekleder Hunter Douglas verloor een gulden op 115,50. KLM raakte door winstnemingen vijftig cent kwijt op 56 gulden en muziekuitgever Polygram werd zes dubbeltjes goedkoper op 98,50. Ook uitgever Wolters Kluwer ging verder omlaag. Er ging bijna een gulden van de koers af op 190,30. Negen dubbeltjes minder hadden beleggers over voor DSM, waarvoor een koers van 167,80 op de borden verscheen.

Op de lokale markt ging de koers van effectenbank Kempen een gulden omhoog naar 27 gulden. Van der Hoop Effectenbank won veertig cent op 12,20 gulden. Hoekmansbedrijf Van der Moolen klom een gulden op 78 gulden. Matrijzenfabrikant Axxicon ging opnieuw omhoog: 1,80 op 56,30. Tot de verliezers behoorde het pepermunt- en dropfonds Klene dat zes gulden kwijtraakte op 350 gulden. Bierproducent Grolsch verloor 1,10 op 68 gulden en handelshuis Reesink werd goedkoper op 150 gulden.

De dollar is vanochtend op de Europese valutamarkten opnieuw duurder geworden. Op de wisselmarkt van Amsterdam moest even na opening van de handel voor de Amerikaanse munteenheid 1,7155 gulden worden betaald vergeleken met 1,7120 gisteren.

NEW YORK De handel op de effectenbeurs van New York werd gisteren gedomineerd door winstnemingen. Hoewel de schade achteraf meeviel. De Dow Jones-index eindigde 9,60 punten lager op 5720,38. Na de stijging van de Dow Jones Industrial afgelopen maandag met 75 punten, sloegen op winst beluste handelaren gisteren hun slag. De Dow Jones zakte daardoor zelfs tot onder de 5700 punten. Dat kwam ook doordat de obligatiekoersen omlaag gingen. De wispelturige technologiefondsen - Digital in het bijzonder - waren in mineur. Het Amerikaanse computerconcern verwacht een tegenvallend laatste kwartaal over het op 31 juni afgesloten boekjaar.

Alle financiële markten zijn morgen in verband mnet de viering van onafhankelijkheidsdag morgen dicht. Wall Street is vrijdag maar enkele uren open. De valutamarkt in New York vertoonde hetzelfde beeld als de Europese wisselmarkten. De dollar sloot hoger op 1,7125, vergeleken met de 1,7085 van maandag.

TOKIO Op de effectenbeurs van Tokio leken beleggers zich weinig aan te trekken van de gestage stijging van de dollar. Ofschoon de lage koers van de yen Japanse produkten in het buitenland goedkoper maakt, beheerste onzekerheid de handel. Onduidelijkheid over het rentebeleid en de neerwaarts bijgestelde verwachtingen over de bedrijfswinsten speelden daarbij een rol. De Nikkei-index steeg met 31,05 punten tot 22.379,02.