Fortis-groep koopt beleggers Nesbic uit

ROTTERDAM, 3 JULI. De Nederland/Belgische financiële groep Fortis koopt alle andere aandeelhouders in participatiemaatschappij Nesbic Ventures uit. De transactie volgt op ferme kritiek van een aantal aandeelhouders in Nesbic. Zij verweten Fortis het participatiefonds slecht te leiden en de waarde van de participaties schromelijk te onderschatten.

Nesbic Ventures heeft voor circa 30 miljoen gulden risicodragend kapitaal uitstaan bij vooral jonge en innovatieve ondernemingen. Naast verzekeraars Aegon en Nationale-Nederlanden, twee van Fortis' grootste concurrenten, participeren onder meer MeesPierson en Stichting Pensioenfonds Stork en een aantal particulieren, onder wie Michael Cook, een van de oprichters van Nesbic. Nesbic Ventures maakt onderdeel uit van de Nesbic Groep die voor 250 miljoen gulden aan participaties beheert.

Door de uitkoop neemt het belang van Fortis in Nesbic toe van 18 tot 100 procent. Hoeveel geld met de transactie is gemoeid willen betrokken partijen niet zeggen.

Aan de uitkoop is heftige correspondentie tussen aandeelhouders en de Nesbic-directie voorafgegaan. Een aantal aandeelhouders was uiterst ontevreden over het rendement van Nesbic Ventures en de inmiddels opgestapte directeur van Nesbic, drs. E.J. Blaauboer. Oprichter Cook schreef op 28 mei aan de Nesbic-directie: “Het lijkt alsof aandeelhouders hetzij de laatste paar jaar door Fortis' management (en met name Fortis' optredend lid van de Raad van Commissarissen) misleid werden of dat Fortis' management ons nu voor de gek wil houden.”

De opstandige aandeelhouders konden zich niet vinden in een aanvankelijk directievoorstel, van 23 mei, om de aandeelhouders uit te kopen voor 24 miljoen gulden plus winstuitkering.

Projectontwikkelaar Hans Hugenholtz schreef de directie op 28 mei: “Uitgaande van een bod van 24 miljoen gulden (...) alsmede een toekomstige winstdeling die in het voorstel op grandioze wijze wordt afgeroomd, kunnen wij slechts concluderen dat Fortis een geheel onjuiste inschatting heeft van de intelligentie van de aandeelhouders. Voorstellen die op een dergelijke wijze worden gedaan zou Fortis beter achterwege kunnen laten.”

Nesbic-directeur J.W. Verloop wijst erop dat Aegon en Nationale-Nederlanden al eerder met de gedachte speelden uit Nesbic Ventures te stappen, nadat Fortis het management van Nesbic Ventures drie jaar geleden had overgenomen. “Wij zijn concurrenten van elkaar en funden niet graag elkaars activiteiten.”

    • Geert van Asbeck