Dierenvoeding

Infographic: Van alle huisdieren op de wereld maken Noorse katten hun baasjes het armst. Zij eten voor 980 gulden per jaar aan kattenvoer. De Nederlanders zijn minder scheutig: de blikken en brokken kosten hier 216 gulden per jaar voor een kat, en 256 gulden voor een hond. Gemiddeld krijgen katten duurder voedsel dan honden: 260 gulden tegen 164 gulden.

Dat blijkt uit onderzoek van het Britse marktonderzoeksbureau Euromonitor. De wereldmarkt voor dierenvoeding had vorig jaar een omvang van 36,3 miljard gulden en zal in het jaar 2000 gegroeid zijn tot bijna 40 miljard gulden. Het aantal huisdieren groeit - vooral in de opkomende economieën. Er waren in 1995 bijna een half miljard huisdieren op de wereld: 178 miljoen vissen, 98 miljoen katten, 92 miljoen honden, 88 miljoen vogels en 28 miljoen kleine zoogdieren als hamsters en konijnen.

De dieren krijgen steeds meer aandacht. Producenten zetten de consument ertoe aan in plaats van kliekjes uitgebalanceerd voedsel aan hun huisdier voor te zetten.

Zes bedrijven beheersen de wereldmarkt voor dierenvoeding: Pedigree, Friskies (eigendom van Nestlé), Ralson-Purina, Hill's (eigendom van Colgate-Palmolive), Spillers (eigendom van Dalgety) en Heinz. Tezamen hebben zij een marktaandeel van 35 procent. De rest is voor kleine aanbieders en huismerken.

    • Arlen Poort