Beleggers willen vervolging van Wickes

ROTTERDAM, 3 JULI. Beleggers willen een rechtszaak aanspannen tegen het Britse Wickes, omdat de doe-het-zelfketen jarenlang sjoemelde met de boekhouding. De cijfers over 1995 laten een veel positiever beeld zien dan de werkelijke financiële situatie van het Britse deel van de keten was. Henry Sweetbaum, voorzitter van de raad van bestuur, trad vorige week terug nadat “bewust misleidende boekhouding” was geconstateerd, aldus een persbericht van Wickes.

Door kortingen van leveranciers in één keer te boeken, in plaats van deze uit te smeren over het aantal jaren dat de leveranties zouden duren, viel het resultaat in 1995 20 miljoen pond, zo'n 55 miljoen gulden, hoger uit. Sweetbaum, die verantwoordelijk was voor de boekingen, ontving bonussen die aan de aandelenkoers van Wickes waren gerelateerd. Deze liep hoog op na bekendmaking van de vermeende gunstige resultaten van Wickes en Sweetbaum ontving daarop een bonus van 1,4 miljoen gulden.

Een alternatief voor het aanklagen van Wickes door institutionele beleggers, is het verkopen van hun aandelen. Overnamegeruchten steken daardoor in Groot Brittanië de kop op. Volgens directeur E. Birnbaum van Wickes Continent, verantwoordelijk voor de vestigingen in de Benelux en Frankrijk, circuleren al jaren geruchten over een overname. Volgens Birnbaum hebben de ontwikkelingen in Groot Brittanië geen invloed op zijn organisatie die sinds drie maanden onafhankelijk is van het moederbedrijf. Wel heeft Birnbaum last van alle negatieve publiciteit rond de naam Wickes. Birnbaum: “Mensen vragen zich hier ten onrechte af of ze volgende week nog wel een baan hebben.”