Beleggers willen af van Van der Stee

ROTTERDAM, 3 JULI. De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) vindt het “erg onverstandig” als oud-minister mr. A. van der Stee volgend jaar wordt voorgedragen voor een tweede termijn als president-commissaris van voedings- en drankbedrijf BolsWessanen.

Dat zegt VEB-directeur drs. P. de Vries in reactie op een deze week onthulde omkopingsaffaire bij Credit Lyonnais Bank Nederland. Van der Stee was (president-)commissaris bij die bank.

De Vries acht Van der Stee medeverantwoordelijk voor de mislukte fusie van Bols en Wessanen drie jaar geleden, terwijl volgens hem uit de gang van zaken bij Credit Lyonnais Nederland blijkt dat de commissarissen daar niet goed gefunctioneerd hebben en net als bij BolsWessanen zijn blijven zitten.

Van der Stee was gisteravond en vanochtend niet bereikbaar voor commentaar. Deze week onthult het Amerikaanse zakenblad Fortune dat twee, wellicht drie toenmalige Franse bestuurders van Credit Lyonnais Bank Nederland, een dochter van de Franse staatsbank Crédit Lyonnais, eind 1988 giften hebben aangenomen van de Italiaan G. Parretti. Hij leende later ongeveer twee miljard dollar bij de bank om de filmstudio MGM te kopen. Dat werd een financieel debacle, dat Crédit Lyonnais grote verliezen bezorgde.

Voorzitter dr. J. Pennings van Océ-van der Grinten, van 1986 tot 1993 commissaris bij Credit Lyonnais Nederland, laat weten dat de omkoopaffaire voor hem nieuw is. “Ik heb er geen mening over. Als commissaris sta je ver weg van de dagelijkse praktijk.”

De Nederlandsche Bank, die toezicht hield op de Nederlandse dochter, zegt geen weet te hebben gehad van mogelijke smeergelden.