Wimbledon-uitslagen

LONDEN, 2 JULI. De dag leek te eindigen in een troosteloos waterballet, maar plotseling was daar de opklaring, èn Tim Henman. De 21-jarige advocatenzoon uit Oxford bracht de Britse tennisfans gisteren voor de vierde opeenvolgende keer in hogere sferen. Op het centre court won Henman tussen de buien door in drie sets van de Zweed Magnus Gustafsson: 7-6 (7-2), 6-4 en 7-6 (7-4).

Daardoor staat morgen voor het eerst sinds 1973 weer een Britse tennisser in de kwartfinales op Wimbledon. Henman speelt tegen de winnaar van de ontmoeting tussen Todd Martin en Thomas Johansson. Roger Taylor was 23 jaar geleden de laatste Brit die doordrong tot de laatste acht. Daarin versloeg hij destijds Wimbledon-debutant Björn Borg, de Zweed die het toernooi later vijf keer (1976-'80) op rij won.

Henman, nummer 62 van de wereld, beschikte tegen Gustafsson over stalen zenuwen, zoals vorige week al bleek toen hij in de eerste ronde tegen Kafelnikov twee matchpoints overleefde. Vertrouwend op zijn service en de variatie in zijn spel bestreed hij Gustafsson zonder een spoor van nervositeit.

De massale belangstelling van het Engelse publiek en de hooggespannen verwachtingen brachten hem gisteren niet uit zijn evenwicht. Ook het feit dat de partij tot drie keer toe onderbroken moest worden wegens de regen, kon het ritme van de nationale kampioen niet verstoren. “Als ik mij blijf concentreren heb ik een goede kans ook de volgende partij te winnen”, zei Henman na afloop.

In het vrouwentoernooi schakelde Kimiko Date de als derde geplaatste Conchita Martinez uit. De Japanse won in drie sets van de Wimbledon-kampioene van twee jaar geleden: 5-7, 7-6 (7-5) en 6-3. Arantxa Sanchez-Vicario kende een moeizame start tegen Sabine Appelmans, de Belgische die in de vorige ronde Brenda Schultz-McCarthy versloeg. De Spaanse verloor de eerste set, maar trok in het vervolg de verhoudingen recht: 3-6, 6-2 en 6-1.

    • Mark Hoogstad