Wasquehal

Baanrennen is een populaire sport in Japan. Bij Keirin wordt veel gegokt en veel gevallen. Maar wielrennen op de weg is nooit erg in trek geweest in het Verre Oosten, ook niet toen het wereldkampioenschap in 1990 in het Japanse Utsonomiya werd verreden.

Als het aan verslaggever-fotograaf Harutoshi Sugiyama ligt, komt daar snel verandering in. De beeldend redacteur van het wielerblad Cycle Press volgt deze week de verrichtingen van Tourdebutant Daisuke Imanake, die als eerste Japanner kennismaakt met het Franse wielercircus. Imanake en Sugiyama zijn geen grote vrienden, want de schrijver annex fotograaf weet waarom de renner annex joker is toegelaten in de Italiaanse Polti-ploeg. “Ik weet het maar ik mag het niet schrijven. De waarheid is dat Polti op Japanse fietsen rijdt en nu ook een Japanse subsponsor heeft.

Begrijp je het?'' Gisteren eindigde hij op de 182ste plaats, vijf plaatsen voor Danny Nelissen. In het algemeen klassement steeg de knecht van Luc Leblanc van de 178ste naar de 177ste positie. Toch voorspelt Sugiyama dat Imanake nog voor de Alpen moet afstappen. Zelf zal hij de hele Tour blijven schrijven en fotograferen, maar de Japanse televisieploeg Fusi-TV heeft al aangekondigd dat de beelden stoppen als de nationale wielerheld van de fiets stapt. Gokken op de uitslagen van Imanake was een interessante loterij, de winnaar van de Tour doet in Japan niet ter zake.

    • Jaap Bloembergen