VVD Amsterdam stelt Peer voor als opvolger De Grave

AMSTERDAM, 2 JULI. De VVD-gemeenteraadsfractie in Amsterdam wil dat wethouder Peer (Economische Zaken) de portefeuille van De Grave (Financiën) overneemt.

De Grave wordt de nieuwe staatssecretaris van Sociale Zaken. Het VVD-raadslid P. Krikke zou de nieuwe wethouder Economische Zaken moeten worden. Dit is de uitkomst van het fractieberaad van gisteravond.

Peer is sinds 1994 wethouder Economische Zaken. Krikke (35) zit sinds 1994 in de raad. Zij is woordvoerster maatschappelijk werk, gezondheidszorg en financiën. Als zelfstandig ondernemer organiseert zij naast haar raadswerk congressen voor bedrijven.

VVD-fractievoorzitter in de raad, F. Houterman, wil snel overleg met de mede-collegepartijen, D66 en de PvdA. Die hadden al laten weten met de liberalen om de tafel te willen gaan zitten, wanneer met de wethouderspost zou worden geschoven. D66 en de PvdA vinden dat het schuiven van portefeuilles een zaak is van alle collegepartijen.

De raadsfractie van de PvdA heeft bij monde van haar fractievoorzitter E. van der Laan kritisch gereageerd op de mogelijke overstap van Peer naar Financiën. “Wij werpen geen blokkade op maar willen nadrukkelijk wel overleg”, zo zei hij. Volgens de PvdA is de post een spilfunctie binnen het college. Bij de fractie bestaan twijfels over de vraag of Peer wel voldoende in staat zal zijn te opereren als bruggenbouwer tussen de wethouders. “Hij heeft een nogal confronterende houding”, aldus Van der Laan. Ook wordt getwijfeld aan het sociale gehalte van de VVD'er. De fractie staat positief tegenover Krikke op Economische Zaken. Volgens Van der Laan heeft zij duidelijk belangstelling voor het sociale.

D66-fractievoorzitter in de raad, B. Robbers, vindt het in eerste instantie een zaak van het college van B en W om zich uit te spreken over het doorschuiven van Peer naar financiën. “Wanneer het college akkoord gaat met de nieuwe werkverdeling lijkt het mij uitgesloten dat de raad zal gaan dwarsliggen”, aldus Robbers.