VS wacht nieuwe claim spaarbanken

ROTTERDAM, 2 JULI. De Amerikaanse overheid staan schadeclaims van wellicht 10 miljard dollar te wachten van spaarbanken. Dit is het gevolg van een uitspraak van het Amerikaanse Hoogggerechtshof dat de overheid schade moet vergoeden die ontstaan is door verandering van de wetgeving voor spaarbanken in 1989.

De zaak, die was aangespannen door drie kleine banken, draait om een wetswijziging waarbij financiële vergoedingen voor spaarbanken werden ingetrokken die noodlijdende branchegenoten overnamen. Het Hooggerechtshof besliste gisteren met een meerderheid van 7 rechters tegen 2. Door overnames van financieel verzwakte spaarbanken door sterke branchegenoten te stimuleren wilde de overheid de crisis onder de spaarbanken bestrijden. De wijziging van de wet hing samen met een nieuw reddingsplan ter waarde van 100 miljard dollar voor de spaarbanksector dat toen in werking trad.

Op de federale begroting is al een bedrag van 9 miljard dollar gereserveerd voor compensatiebetalingen aan gedupeerde spaarbanken. Deskundigen verwachten dat nog eens 10 miljard extra nodig kan zijn.

De Amerikaanse spaarbanken kwamen in de loop van de jaren tachtig in een diepe crisis terecht toen de regering Reagan besloot tot het opheffen van allerlei beperkende regels voor hun activiteiten. Deze deregulering leidde tot roekeloos beleid van veel banken. De Amerikaanse overheid, die garant stond voor de spaargelden bij de spaarbanken, werd daardoor in de daaropvolgende jaren opgezadeld met tientallen miljarden dollars verlies.

Er lopen nog rechtszaken van ongeveer 100 andere spaarbanken tegen de nu gewraakte wijziging van de wetgeving uit 1989. Een aantal van hen is inmiddels failliet. Het kan wel even duren voordat de spaarbanken geld in handen krijgen. Het Hooggerechtshof heeft de zaak terug verwezen naar een lagere rechtbank om de schade vast te stellen.