Tweede fase reorganisatie; Unilever-top benoemt 14 directeuren

ROTTERDAM, 2 JULI. Unilever heeft veertien directeuren benoemd die leiding gaan geven aan de mondiale operationele activiteiten. De benoeming is de tweede fase van een ingrijpende reorganisatie van Unilevers topmanagement.

Unilever-topman Morris Tabaksblat en zijn Britse tegenhanger sir Michael Perry kondigden in maart dit jaar een reorganisatie aan van het topmanagement. Het Brits/Nederlandse concern, dat is verwikkeld in een keiharde concurrentieslag met andere grote concerns als Procter & Gamble en Nestlé, brak met de traditie dat veel topmanagers een bonte mix van verantwoordelijkheden hadden. Overlap in het management van landen, regio's en produktcategorieën was een bron van verwarring en frustratie binnen het concern. Een belangrijke les trok Unilever daarbij uit het debâcle met het wasmiddel Omo Power, waarbij de communicatie tussen research en marketing faalde.

Unilever krimpt de huidige 14-koppige raad van bestuur in tot een meer slagvaardig executive committee dat uiteindelijk moet bestaan uit zeven personen. Zij bepalen welke produkten en welke regio's voorrang krijgen bij de allocatie van geld en mensen. De uitvoering van dit beleid komt in handen van de directeuren van 14 business groups. Zo'n business group kan zich richten op een produktgroep, bijvoorbeeld ijs & diepvries in Europa of op een regio als Zuidoost-Azië en Australië.

Uit de benoemingen blijkt dat de top van Unilever steeds internationaler wordt. Waar het executive committee wordt gedomineerd door Britten en Nederlands omvat de groep van veertien business group presidents maar liefst zes nationaliteiten. Zo telt het tweede echelon van Unilever slechts één Nederlander, André van Heemstra, die Zuidoost-Azië en Australië onder zijn hoede krijgt. Twee directeuren hebben de Franse nationaliteit, drie komen uit de Verenigde Staten, één heeft de Duitse nationaliteit, twee zijn Brits, één is Turks en verder is er nog een directeur van Brits-Nederlandse afkomst.

Naast de diverse groepen komen er ook een Europa-comité en een Noord-Amerika-comité, bestaande uit de groepsvoorzitters voor die regio's. Het Europa-comité komt onder leiding van Antony Burgmans, die zowel lid van de raad van bestuur blijft als voorzitter wordt van de groep ijs en diepvries in Europa.

Verantwoordelijk voor de waspoeders (huishoudelijke en persoonlijke verzorging) in Europa wordt de Engelsman John Sharpe, die momenteel Lever Europa leidt. Midden- en Oost-Europa komt onder de hoede van Jean Martin, een Fransman die momenteel aan het hoofd staat van de groep toiletartikelen. Al eerder was bekendgemaakt dat Roy Brown voorzitter wordt van de vierde Europese businessgroep, die voor voedingsmiddelen en dranken. Brown blijft tevens lid van de raad van bestuur.