Twaalf leden militia in VS vast wegens plan bomaanslagen

PHOENIX, 2 JULI. De Amerikaanse politie heeft twaalf leden van een militante groepering aangehouden die ervan verdacht worden plannen te hebben gemaakt om ten minste zeven federale gebouwen in de omgeving van Phoenix op te blazen. Minister van Justitie Janet Reno zei gisteren dat de twaalf leden van de 'Viper Militia' hadden geoefend explosieven te gebruiken om overheidsgebouwen te verwoesten.

In die gebouwen zijn onder meer het federale bureau voor alcohol, tabak en vuurwapens, de FBI, de immigratie- en naturalisatiedienst, de geheime dienst, de politie van Phoenix en de National Guard van Arizona gevestigd. De politie trof bij een huiszoeking in een van de drie doorzochte woningen 180 kilo ammoniumnitraat en andere componenten voor explosieven en raketten aan. De Viper Militia beschikte volgens de politie ook over een video hoe gebouwen op te blazen. De verdachten, tien mannen en twee vrouwen, hebben ook getraind om met volautomatische wapens om te gaan. “Deze arrestaties zijn het resultaat van zes maanden onderzoek en vermijden een potentieel gevaarlijke situatie”, zei minister van justitie Reno in een verklaring.

Ammoniumnitraat is een van de ingrediënten die gebruikt werden bij de bomaanslag vorig jaar april op een overheidsgebouw in Ohklahoma City. Daarbij kwamen 168 mensen om het leven. Voor zover nu bekend is er geen verband tussen de plannen van de Viper militia en die aanslag. De samenzwering van de Viper militia begon volgens de politie al in 1994. Wegens de explosie in Oklahoma werden als verdachten twee vroegere vrienden uit het Amerikaanse leger aangehouden, die contacten bleken te onderhouden met militia's.

Deze extremistische groeperingen, die vaak buiten met wapens trainen, hebben de overheid tot vijand verklaard. Vorige maand gaven dertien leden van de zogeheten Freemen militia zich over aan de federale autoriteiten in Montana na een beleg van 81 dagen door de politie. (Reuter, AP)