TGA gaat niet naar de IJ-oever

AMSTERDAM, 2 JUNI.Toneelgroep Amsterdam krijgt geen eigen theater aan de IJ-oever. Het college van B en W ziet af van een theater op deze locatie omdat het te duur dreigt te worden. Dit heeft de gemeente Amsterdam gisteren bekend gemaakt.

Het onderzoek naar de haalbaarheid van een centrum voor moderne muziek en de Openbare Bibliotheek Amsterdam op de IJ-oever wordt wel voortgezet. In het centrum voor moderne muziek aan de kop van de Oostelijke Handelskade zouden het BIM-huis en de IJsbreker een nieuwe onderkomen moeten vinden. De bibliotheek zou op het Oosterdokseiland worden gevestigd.

De keuze om het theater af te laten vallen, is volgens een woordvoerder van de gemeente puur een kwestie van geld. Het advies dat de Amsterdamse Kunstraad dit voorjaar uitbracht om Toneelgroep Amsterdam te laten terugkeren naar de Stadsschouwburg zou er los van staan. Toneelgroep Amsterdam is nu voorlopig gehuisvest in een gebouw op het Westergasfabrieksterrein.

G. Korthals-Altes, zakelijk leider van de Toneelgroep Amsterdam reageert teleurgesteld op het besluit van B en W: “Dit is een teleurstellend en deprimerend besluit. Iedereen is nu met vakantie, dus we kunnen pas in augustus bekijken wat ons te doen staat.”

De gemeente stelt dat het centrum voor moderne muziek aan de Oostelijke Handelskade een markant gebouw moet worden. Eerder onstond binnen de Amsterdamse kunstwereld grote onrust over het concept-stedebouwkundig plan van R. Koolhaas waaruit bleek dat de drie kunstinstellingen boven een enorme parkeergarage gehuisvest zouden worden. De gemeente heeft in verband met het nieuwe besluit aan de architect gevraagd het stedebouwkundig plan aan te passen. Bovendien zal aan een andere stedebouwkundige worden gevraagd om een alternatief plan op te stellen.