'Shell machtigste concern ter wereld'

NEW YORK, 2 JULI. Koninklijke/Shell kan pronken met de titel van het machtigste concern ter wereld, ten koste van de Amerikaanse autofabrikant General Motors. Dit blijkt uit een lijst van de vijftig topconcerns ter wereld die het Amerikaanse zakenblad Forbes jaarlijks opstelt.

Het Brits-Nederlandse olieconcern scoorde het beste op het punt van omzet, winst, bezittingen en marktwaarde. Op de Super 50 staan verder 22 Amerikaanse en twaalf Japanse bedrijven. De Japanners rukken op. Vorig jaar waren het er nog negen. Het beste deed de combinatie Bank of Tokyo/Mitsubishi het, dat vijfde eindigde.

Forbes' toptien van de qua omzet grootste niet-Amerikaanse bedrijven in de wereld is een Japans onderonsje. Shell, op de zevende plaats, is het enige niet-Japanse concern. De lijst wordt aangevoerd door de Mitsubishi-groep die afgelopen jaar goed was voor een omzet van 184,5 miljard dollar (f 315,5 miljard).

Sumitomo, het Japanse handelshuis dat in opspraak is door het torenhoge verlies toegebracht door zijn beroemde koperhandelaar Hamanaka, staat ook in de toptien.

Op de lijst van de 500 grootste buiten de VS gevestigde bedrijven komen er 207 uit Japan. Verder staan er 63 Britse, 46 Franse en 39 Duitse bedrijven op.