Nieuw handelssysteem Optiebeurs vertraagd

De invoering van het nieuwe, geautomatiseerde handelssysteem Switch op de Optiebeurs in Amsterdam, is opnieuw vertraagd. De beurs (EOE) verwacht “een stevige vertraging”. In mei meldde de nieuwe directeur van de EOE, G. Möller, ook al een uitstel van enkele maanden. De introductie was verdaagd naar september of oktober.

Nu komt er weer “een aantal maanden” bij. Dan pas treedt de testfase in werking. Over de extra kosten wil de beurs niets kwijt. In mei zei Möller dat de totale meerkosten voor Switch zo'n 10 procent van het investeringsbedrag (maximaal 40 miljoen) waren. Maar daar zitten niet alleen de kosten bij die samenhangen met de vertraging, aldus de woordvoerder. De te maken kosten wegens de nieuwe vertraging komen daar nu nog eens bij. Voor wiens rekening die extra kosten komen, wil de EOE noch de hoofdaannemer in het project, Tandem Computers, kwijt.

Inmiddels is ook de commissie benoemd die onderzoek moet doen naar de mogelijkheden van het nieuwe systeem. Om dat onderzoek hebben de leden gevraagd. De commissie zal onder leiding staan van W. van den Goorbergh, lid van de hoofddirectie van Rabobank Nederland en voormalig vice-voorzitter van de EOE. Andere commissieleden zijn W. Boegem (market maker en oud-bestuurslid EOE) en J. van Doorn (directeur automatisering van de Amsterdamse effectenbeurs).