Mammoet-overname in beveiligingssystemen

Het Amerikaanse bedrijf Republic Industries wil voor vijf miljard dollar de eveneens Amerikaanse elektronica-onderneming ADT overnemen, waardoor het grootste bedrijf ter wereld ontstaat op het gebied van elektronische beveiligingssystemen. ADT is al de grootste op dit terrein in Noord-Amerika en is in Europa ook een belangrijke marktspeler.

Republic Industries was een kleine afvalverwerker totdat in augustus vorig jaar Wayne Huizinga de touwtjes in handen kreeg. Huizinga heeft inmiddels twintig bedrijven overgenomen op het terrein van afvalverwerking, beveiliging en gebruikte auto's. De verwerving van ADT is de grootste tot nu toe. Alle acquisities zijn bekostigd via de uitgifte van aandelen. Voor de 58-jarige Huizinga is Republic Industries zijn derde grote uitdaging. In 1968 richtte hij Waste Management op, dat nu onder de naam WMX Technologies 's werelds grootste afvalverwerker is. In 1984 hield hij het daar voor gezien. Toen kocht hij een belang in Blockbuster, dat destijds een kleine keten van videozaken was in Dallas. In 1994 verkocht hij Blockbuster voor maar liefst acht miljard dollar aan het amusementsconcern Viacom. Philips had ooit een belang van 8 procent in de videoketen, die op het moment van verkoop ongeveer 4500 vestigingen telde. ADT is een wat schimmig bedrijf dat officieel kantoor houdt op de Bermuda's. Behalve in elektronische beveiligingen is het bedrijf groot in autoveilingen. Op dit terrein is het in de Verenigde Staten de op één na grootste. De veilingactiviteiten in Europa werden in november vorig jaar voor 222 miljoen pond sterling (588 miljoen verkocht).