Justitie eist boete tegen super Van den Broek

ROTTERDAM, 2 JULI. Het openbaar ministerie heeft vandaag wegens overtreding van de winkelsluitingswet boetes van in totaal 42.000 gulden geëist tegen de supermarktketen Dirk van den Broek. Een van de Amsterdamse filialen van Van den Broek heeft sinds februari dit jaar zijn winkels “stelselmatig en welbewust” langer opengehouden dan was toegestaan, zo betoogde officier van justitie M. van Zwieteren voor de meervoudige economische strafkamer in Amsterdam.

De advocaat van de supermarktketen vroeg vrijspraak. Van den Broek ontkent niet dat de onderneming vooruitliep op de verandering van de winkelsluitingswet per 1 juni, maar betoogde dat tal van winkels al eerder begonnen te experimenteren met ruimere openingstijden. “De officier van justitie moet wel een bijzondere hekel hebben aan Dirk van den Broek”, meende de advocaat.

Het openbaar ministerie eist in totaal 28.000 gulden van de supermarktketen plus nog eens 14.000 gulden van Van den Broek-directeur J. van der Elst persoonlijk. De laatste gaf het filiaal aan het Maria Heinekenplein in Amsterdam opdracht om een reeks van waarschuwingen naast zich neer te leggen.

De FNV Dienstenbond liet overigens gisteren weten dat een beperkt aantal branches gebruik maakt van de ruimere openingstijden. Vooral supermarkten in het Westen van het land en doe-het-zelf-zaken hebben hun deuren langer geopend. De bond is bezorgd over de arbeidsverhoudingen in de detailhandel. Dit baseert de bond op zeshonderd reacties die de afgelopen drie weken op een 06-informatienummer binnenkwamen. Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), de belangenclub van de supermarkten, liet enkele weken geleden weten dat inmiddels 34 procent van de huishoudens ook na zessen boodschappen doet. (ANP)