'Jeltsin oogt als een levend lijk'

MOSKOU, 2 JULI. President Boris Jeltsin heeft gisteravond met twee korte televisie-optredens geprobeerd een eind te maken aan de onzekerheid over zijn gezondheid. Kritische vragen die zijn communistische rivaal Zjoeganov over Jeltsins gezondheid stelde, haalden de televisie nauwelijks.

“Ik weet precies wat er moet worden gedaan. Ik heb de kracht, de wil en de vastbeslotenheid om het te doen. Wat nu nodig is, is uw steun”, zei Jeltsin in een twee minuten durende toespraak. De president zag er twee dagen voor de beslissende ronde van de presidentsverkiezingen, morgen, vermoeid uit, maar aan zijn stem leek weinig te mankeren.

Het Kremlin houdt vol dat Jeltsin op een verloren stem na in orde is, hoewel hij al dagen achtereen niet in het openbaar is verschenen. De nieuwslezer van het televisiestation NTV, dat vóór de verkiezingscampagne een reputatie van onafhankelijkheid koesterde, kondigde de beelden gisteren aldus aan: “Zo ziet u, soms zijn de autoriteiten best te vertrouwen.”

De communisten waren niet onder de indruk. “Ze tonen ons een geschilderde mummie alsof ze hem zojuist uit het mausoleum hebben gehaald”, zei filmregisseur Stanislav Govorjoechin, die campagne voert voor Zjoeganov. “Ze suggereren dat we maar voor een levend lijk moeten stemmen.” Zjoeganov zelf vroeg om een medisch rapport.

Premier Tsjernomyrdin, die gisteren een korte ontmoeting met Jeltsin had die ook op de televisie werd uitgezonden, verzekerde echter dat de president in orde is. “De president schudde mijn rechter hand en trok hem er bijna af. Ik had geen twijfel meer, alles is in orde”, zei de premier. Tsjernomyrdin zei dat Jeltsin 'verkouden' is, een diagnose die strijdig was met die van Jeltsins directe medewerkers.