Heineken valt uit de toon op hoger Damrak

AMSTERDAM, 2 JULI.Op een iets hogere Amsterdamse effectenbeurs viel het aandeel Heineken vanmorgen uit de toon. Waar de meeste fondsen fractioneel hoger noteerden, boekte het aandeel van de bierbrouwer omstreeks het middaguur een verlies van 5,10 gulden op 374,10 gulden.

De AEX-index van belangrijkste aandelen boekte evenals gisteren een kleine winst en noteerde tegen de middag een plus van precies een half punt op 560,53 punten.

Koninklijke Olie profiteerde van de stijgende olieprijs. Die loopt op als gevolg van de gespannen situatie in Saoedi-Arabië. Amsterdams belangrijkste fonds noteerde twee gulden hoger op 264 gulden. Ook KLM trok de aandacht met een koerswinst van 1,20 gulden op 56,40 gulden. Het aandeel KPN, dat vandaag in notering is gekomen op de beurs van Frankfurt, boekte 20 cent winst op 64,70 gulden.

Volgens de hoekman in het aandeel Heineken bood een grote binnenlandse verkoper veel stukken aan en viel dit aanbod in een lege markt. De stukken konden derhalve slechts tegen fors lagere koersen worden geplaatst.

Het aandeel Unilever won vanmorgen 30 cent op 247,80 gulden. De voedings- en wasmiddelengigant maakte gisteren de namen bekend van de voorzitters van de veertien nieuw gevormde bedrijfsgroepen. In maart kondigde het bedrijf een ingrijpende herstructurering van de top aan. Philips boekte vanmorgen een winst van 20 cent op 55,90 gulden, dochter Polygram was 1,30 gulden lager op 99,20 gulden.

Onder de kleinere fondsen deed automatiseerder Baan het goed met een koerswinst van 1,60 gulden op precies 61 gulden. IHC Caland won 2,10 gulden op 87 gulden. Batenburg verloor 2 gulden lager op 215 gulden.

Het aandeel Heijmans deed vanmorgen een stapje terug na de opmerkelijke koerswinst van de afgelopen dagen. Het noteerde 90 cent lager op 159,50 gulden. Het aandeel BAM Groep, dat evenals Heijmans profiteert van de orders voor de bouw van de Scheldetunnel, was 70 cent lager op honderd gulden.

Op de obligatiemarkt was de stemming rustig. De toonaangevende tienjarige staatslening noteerde omstreeks het middaguur een fractie lager op 96,93 punten. Het rendement op deze obligatie, de lange rente, liep op tot ruim 6,43 procent.

Op een kalme Europese valutamarkt is de dollar vanmorgen iets hoger geopend. De Amerikaanse munt noteerde 1,7110 gulden vanmiddag tegenover een slotkoers van 1,7090 gulden gisteren.

Beleggers zijn in afwachting van de bijeenkomst van het beleidsbepalende orgaan van de Amerikaanse centrale banken, vandaag en morgen. Daar wordt besloten over een eventuele wijziging van de rentetarieven. Aanstaande vrijdag wordt voorts de banengroei in de Verenigde Staten over de maand juni bekendgemaakt, In de afgelopen maanden reageerde Wall Street sterk op cijfers over de ontwikkeling van de werkgelegenheid.

NEW YORK Op de effectenbeurs van New York stuwden technologiefondsen als Texas Instruments en Intel de Dow Jones gisteren tegen het einde van de dag omhoog. De index van belangrijkste fondsen op de beurs van Wall Street eindigde daardoor 75,35 punten hoger op 5729,98. De omzet was met 348 miljoen aandelen beperkt.

TOKIO Op de effectenbeurs van Tokio overheersten vandaag de zorgen over het rentepeil. Bij een omzet van slechts 300 miljoen aandelen daalde de Nikkei-index met 107,52 punten tot 22.347,97.