Ex-bestuurders CTSV claimen ook wachtgeld

ROTTERDAM, 2 JULI. De afgelopen maart ontslagen bestuursleden van het CTSV (College van Toezicht Sociale Verzekeringen), de oud-politici D. van Leeuwen (VVD), G.J. van Otterloo (PvdA) en M. van Rooijen (CDA), willen wachtgeld en gaan desnoods naar de rechter om die af te dwingen. Dit hebben hun advocaten vanochtend desgevraagd meegedeeld.

De eis voor een wachtgeldregeling (een werkloosheidsuitkering voor semi-ambtenaren) komt bovenop de salarisclaim van twee van de drie oud-bestuursleden, Van Leeuwen en Van Otterloo, die willen dat het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid hun salaris langer doorbetaalt dan bij hun ontslag was afgesproken.

De twee willen dat Sociale Zaken hun salaris ook tot het einde van hun tweede contractperiode blijft doorbetalen, zoals hun onder bepaalde voorwaarden was toegezegd. Van Leeuwen meent recht te hebben op een extra 1,2 miljoen, Van Otterloo op extra een miljoen gulden. Het derde bestuurslid, Van Rooijen, was eerder dit jaar al voor een tweede termijn benoemd en krijgt dientengevolge nog bijna vier jaar doorbetaald, totaal 1 miljoen gulden. Hij claimt daarom geen doorbetaling van zijn salaris.

Van Otterloo zit in de minst riante positie van het drietal. Hij krijgt zijn CTSV-salaris (2,5 ton per jaar) doorbetaald tot 31 december. “Daarna heeft hij helemaal niets. Wij willen dat hij wordt behandeld zoals in de rechtspositie met hem is overeengekomen”, aldus zijn advocaat , mr. H. Knijff (De Brauw Blackstone Westbroek). “Hun rechtspositie zou een wachtgeldregeling met zich mee moeten brengen.”

Knijffs kantoorgenoot mr. R.A.A. Duk, advocaat van Van Rooijen, zegt dat de staatssecretaris van Sociale Zaken helemaal niet bevoegd was het oude bestuur een wachtgeldregeling te weigeren. “De staatssecretaris doet flink over zaken waar hij helemaal niets mee te maken heeft. Het wachtgeld is een zaak tussen het oude bestuur en het CTSV.”

De secretaris-generaal van het ministerie, dr. R. Gerritse, houdt volgende week een besloten hoorzitting over het ontslag van de bestuursleden van het CTSV en de omstreden afvloeiingsregelingen die uit dit ontslag voortvloeien.

Het CTSV houdt toezicht op 90 miljard gulden aan sociale uitkeringen. Het bestuur kwam in aanvaring met zowel de eigen directeuren en de ondernemingsraad, als met organisaties in het veld waar het toezicht op moest houden. In maart stapte het bestuur op, nadat eerder al een aantal directeuren was vertrokken. Afgelopen week viel het voorlopig laatste slachtoffer: staatssecretaris Linschoten die de kritiek niet overleefde van de Tweede Kamer, die de afgelopen maanden het CTSV-drama onderzocht.

    • Geert van Asbeck