EU: onderzoek naar alliantie van BA en AA

BRUSSEL, 2 JULI. De Europese Commissie wil een onderzoek instellen naar de aangekondigde samenwerking tussen British Airways en American Airlines, zo is gisteren in Brussel vernomen. De commissie beroept zich hierbij op artikel 89 van het verdrag van Rome, die een dergelijke stap mogelijk maakt in geval van een mogelijke inbreuk op de Europese mededingingswetgeving.

De meeste strategische allianties worden bij de Europese Commissie aangemeld op grond van de artikelen 85 en 86 van het verdrag; artikel 89 worden niet vaak gebruikt. BA en AA hebben hun samenwerking, bestaat uit het gebruik van gezamenlijke vluchtnummers (code sharing) en gezamenlijke spaarprogramma's voor passagiers, niet aangemeld in Brussel. De Britse autoriteiten hebben al eerder aangekondigd een onderzoek te doen naar de alliantie, die per 1 april 1997 haar beslag moet krijgen. (AFP)