Een van grootste bankschandalen

De kredietverstrekking door CLBN aan het zakenduo Parretti en Fiorini behoort tot een van de grootste bankschandalen van de twintigste eeuw. Dat zowel Parretti als Fiorini reeds een uitgebreide geschiedenis van oplichting en fraude kenden, was voor de banktop van CLBN en Crédit Lyonnais geen reden voor terughoudendheid bij de verlening van miljarden guldens aan krediet.

“We bevelen meneer Parretti vriendelijk aan als hij zakelijk contact met u zoekt”, aldus een brief van de entertainmen -divisie van CLBN gedateerd 10 mei 1988 die in de processtukken in de VS is opgedoken. Ondanks de scepsis bij De Nederlansche Bank en de Amsterdamse beurs konden Parretti en Fiorini jarenlang Nederland gebruiken als een belangrijke uitvalsbasis in hun internationale netwerk van houdstermaatschappijen.

Nadat Parretti en Fiorini in de loop van 1990 met behulp van CLBN de filmstudio MGM voor 1,3 miljard dollar kochten liepen de zaken volledig in het honderd. De Amsterdamse effectenbeurs blokkeerde de omvorming van het beursfonds Bobel tot de nieuwe houdstermaatschappij van de filmbelangen van beide zakenlieden. In 1991 moest CLBN-bestuursvoorzitter Brutschi het veld ruimen en raakte de Franse moederbank Crédit Lyonnais verwikkeld in slepende juridische procedures rond de afwikkeling van de kredietverlening.

Florio Fiorini werd vorig jaar in Zwitserland tot zes jaar veroordeeld wegens knoeipartijen met de Geneefse houdstermaatschappij Sasea.

Parretti, die eerder in Italië werd veroordeeld tot bijna vier jaar wegens oplichting en fraude, verblijft momenteel in Los Angeles in afwachting van de afwikkeling van zijn processen. De Franse bank bevindt zich de laatste jaren in een omvangrijk proces van herstructurering. Opgezadeld met een miljardenbedrag aan dubieuze kredietverleningen heeft de bank zich genoodzaakt gezien veel van zijn internationale bezittingen van de hand te doen en zijn wereldwijde ambities drastisch bij te stellen.