Dode en gewonden bij ontploffing van autobom op Corsica

PARIJS, 2 JULI. Bij een autobom-ontploffing op Corsica zijn gistermiddag één dode en vijftien gewonden gevallen. De aanslag was gericht op leiders van de grootste nationalistische organisatie op het Franse eiland, de Cuncolta. Door een wonder vielen niet meer slachtoffers bij de explosie in de oude haven van Bastia.

De man voor wie de bom waarschijnlijk in de eerste plaats was bedoeld, Charles Piéri, ligt zwaar gewond in het ziekenhuis. Hij is niet in levensgevaar. De autobom werd naar men aanneemt van een afstand tot ontploffing gebracht voor zijn kantoor. Pierre-Louis Lorenzi (34), een lid van het Cuncolta-bestuur, die tegelijk met Piéri naar buiten kwam, bezweek gisteravond aan zijn verwondingen. Tot de andere gewonden behoren een politieman die hulp verleende, kinderen en bejaarden, allen voorbijgangers, maar geen toeristen. Voor de toeristen-industrie, vitaal voor de economie van Corsica, wordt deze zomer gevreesd na een jaar van verhoogde terroristische activiteit.

De Cuncolta Naziunalista is de legale façade van het Nationale Corsicaans Bevrijdingsfront, FLNC Canal Historique, de grootste ondergrondse verzets-beweging. Aangenomen wordt dat de aanslag onderdeel van een afrekening is tussen deze en andere nationalistische groeperingen. De andere voelen zich gepasseerd nu de Franse minister van binnenlandse zaken Debré in het semi-geheim heeft onderhandeld met Cuncolta/FLNC over voorwaarden voor een beëindiging van de terreur op het eiland.

Ook binnen de regering in Parijs lijken de harde en de voorzichtige lijn ten opzichte van het Corsicaans verzet tegenover elkaar te staan. Premier Juppé zou de voorkeur geven aan strikte handhaving van de rechtsstaat en steun bij de ontwikkeling van de achtergebleven economie op het dun bevolkte eiland. De laatste vijf jaar zijn op Corsica door de justitie geen terreurdaden opgelost. Debré, anders een hardliner bij de wetshandhaving, zou meer heil zien in compromissen met het verzet, dat overigens geen afscheiding van Frankrijk wil.