Britse jeugd steekt het vaakst joint op

AMSTERDAM, 2 JULI. Britse jongeren van 15 en 16 jaar oud roken aanmerkelijk vaker cannabis dan hun Europese leeftijdsgenoten en hebben veel meer ervaring met amfetamine, XTC en LSD.

Van de Britse jeugd gebruikte 30 procent ooit cannabis. Voor de Nederlandse, Spaanse, Deense en Belgische jongeren gelden percentages tussen de 20 en 15 procent. In Zweden, Finland, Portugal en Griekenland ligt het cannabisgebruik onder de jeugd rond de 5 procent.

Dat blijkt uit de concept-versie van het eerste jaarrapport van het EMCDDA, het nieuwe, door de Europese Unie gefinancierde instituut voor het in kaart brengen van drugs en drugsverslaving binnen Europa. Het rapport wordt in september gepubliceerd.

Door uiteenlopende onderzoeksmethoden in de lidstaten is het volgens het EMCDDA moeilijk de cijfers te vergelijken. Over scholieren van 15 en 16 jaar zijn de gegevens nog het meest compleet. Het jaarrapport geldt als een eerste poging drugsgebruik in Europees verband te registreren.

Het EMCDDA meent dat drugsgebruik sinds begin jaren negentig in vrijwel alle lidstaten toeneemt, al tekent men daarbij aan dat het gebruik lager is dan begin jaren zeventig. Vooral cannabis is na een lange periode van stabiliteit of daling overal weer in opmars.

Cocaïne, nog altijd een relatief dure drug, zou licht aan populariteit winnen onder volwassenen in de grote steden. Het gebruik van crack, de zeer verslavende, rookbare cocaïne, is in sommige steden in Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk een nieuw probleem. Onder de jeugd signaleert het instituut een toename van het XTC-, amfetamine- en LSD-gebruik.

De Finse, Zweedse, Griekse en Portugese jeugd gebruikt het minst drugs. Van de Zweedse jeugd heeft slechts 5 procent ervaring met illegale drugs, waarbij geen onderscheid naar soort wordt gemaakt. Daarentegen heeft 7 procent van de Zweedse jongeren ooit lijm gesnoven. Lijm is de favoriete jeugddrug in Zweden en Griekenland. In alle andere lidstaten is dat cannabis.

Heroïne is bij de Europese jeugd niet meer in trek. In de meeste lidstaten heeft minder dan een procent van de jongeren dit roesmiddel ooit geprobeerd. Een algemene Europese trend is dat heroïnegebruik in de grote steden afneemt, maar op het platteland toeneemt.

Pagina 2: Cocaïnegebruik in opkomst

Cocaïne is sinds begin jaren tachtig sterk in opkomst. De Nederlandse jeugd heeft hiermee het meest ervaring, 2 procent gebruikte het ooit. De Spaanse, Britse en Franse jeugd zit hier dicht bij in de buurt. Rond de 4 procent van de Nederlandse, Belgische en Spaanse heeft ervaring met XTC en amfetamine. De Britse jeugd laat echter het continent ver achter zich: meer dan 10 procent gebruikte ooit amfetamine, meer dan 4 procent XTC. Ook wat betreft LSD scoort de Britse jeugd hoog: 12 procent heeft dit hallucinerende middel ooit geprobeerd.

Nederland, Zweden en Denemarken hebben relatief de oudste drugverslaafden. De gemiddelde leeftijd is 32,8 jaar in Zweden, 32 jaar in Nederland en 31 jaar in Denemarken. In de meeste andere lidstaten schommelt de gemiddelde leeftijd rond de 28 jaar. Ierland heeft met 23,8 jaar relatief de jongste verslaafden.

In vrijwel alle lidstaten is heroïne de meest problematische drug. Druggebruikers die met de verslavingszorg in aanraking zijn gekomen zijn meestal aan deze harddrug verslaafd. De percentages lopen uiteen van 71 procent (Nederland) tot 95,2 procent (Spanje). Alleen Finland kent meer amfetamine- (42 procent) dan heroïneverslaafden (34 procent). Ook Zweden kent relatief veel amfetamine-verslaafden (36 procent).

Met de gezondheid van drugsverslaafden lijkt het met name in de zuidelijke lidstaten slecht gesteld. Spanje is in 1994 met jaarlijks 120 aidsgevallen de absolute koploper binnen de Europese Unie. Italië (60), Portugal (34) en Frankrijk (23) volgen. Nederland telt per miljoen inwoners 3,6 aidsgevallen ten gevolge van intraveneus druggebruik.

    • Coen van Zwol