Bill Gates blijft rijkst

NEW YORK, 2 JULI. Bill Gates, de 40-jarige oprichter en topman van het Amerikaanse softwareconcern Microsoft, is voor het tweede achtereenvolgende jaar de rijkste man ter wereld. Zijn vermogen bedraagt achttien miljard dollar, zo heeft het Amerikaanse zakenblad Forbes berekend. Gates' vermogen groeide in een jaar met ruim 40 procent dankzij de stijging van de koers van het aandeel Microsoft.

Tweede op de lijst staat de Amerikaanse belegger Warren Buffet. Hij is goed voor 15,3 miljard dollar. Derde is de Zwitserse industrieel Paul Sacher. Zijn vermogen van 13,1 miljard dollar is voornamelijk ontstaan door zijn activiteiten bij het farmaconcern Roche.

Opvallend in de lijst van Forbes is dat er bij de eerste tien rijken vijf Aziaten zitten. De eerste is goed voor de vierde plaats. Het is de onroerend-goedmagnaat Lee Shau Kee uit Hongkong, die 12,7 miljard dollar bezit. Azië is overigens goed voor 123 miljardairs, wat volgens Forbes een afspiegeling is van de economische opmars van het werelddeel.

De Verenigde Staten tellen nog altijd de meeste miljardairs. Forbes telde er 149 tegen 129 in 1995. De rijkste vrouw is Lilliane Bettencourt, erfgename van het cosmeticaconcern L'Oreal. Ze is goed voor vijf miljard dollar. (DPA)