Automatisering horeca is sterk gestegen

De automatiseringsgraad van de Nederlandse horeca is de afgelopen twee jaar sterk gestegen. Bijna de helft van de horecabedrijven (42 procent) werkt met een of meer geautomatiseerde systemen. Dat is 15 procent meer dan in 1994. Dit blijkt uit een onderzoek van het Bedrijfschap Horeca onder zijn leden.

Frappant is dat het gebruik van kasregisters is afgenomen tot 70 procent. Daarvoor in de plaats maken horecabedrijven in toenemende mate gebruik van computers en software. De meeste bedrijven gaan tot automatisering over om de financiële administratie te stroomlijnen. Het gebruik van andere vormen van automatisering, zoals automatische tapinstallaties, valt nog tegen. In de middelgrote en grote drankverstrekkende bedrijven is het gebruik ervan respectievelijk 4 en 31 procent.

Het gebruik van pin-automaten neemt ook hand over hand toe. Momenteel accepteert 7 procent van de horecabedrijven deze betalingsvorm. Onder druk van de klant zal dit de komende jaren toenemen tot 28 procent. Het bedrijfschap verwacht dat het pinnen de creditcard, waar veel horecaondernemers klachten over hebben, gaat verdringen.