YULDUZ USMANOVA

Binafascha: Blue Flame

Als weinig nieuws ook goed nieuws is dan mogen de fans van zangeres Yulduz Usmanova tevreden zijn want Binafscha lijkt sprekend op haar vorige cd. Uitgelaten niemendalletjes worden afgewisseld met weemoedige ballades met bijpassende, soms wat trekkerige muziek. Een voorbeeld is Chelim (Kou) dat over Adam en het verloren paradijs gaat. Ook Bolalik verhaalt van iets dat nooit meer terugkomt: de kindertijd.

Dat deze cd werd opgenomen in het Duitse Freiburg en gemixt in Londen onderstreept dat de in Oesbekistan groot geworden zangeres vastbesloten is Europa te veroveren. Dat ze, anders dan de vorige cd, zelfs geen regeltje Engels zingt is in dit verband merkwaardig. Wel staan enkele teksten in het Duits en Engels op het inlegvel. Helaas weer niet die van Onajon waarin ze samen met snarenspeler Ismailov en een synthetisch 'strijkorkest' met groot succes de Oesbeekse 'blues' beoefent.

Op 4 juli staat Yulduz Usmanova in Atlantis in Alkmaar en op 7 juli in de open lucht bij Grubbenhoeve (Blij met de Bijlmer Festival).

    • Frans van Leeuwen