Verkiezingen Mostar zonder incidenten

Niet bekend

Onder bescherming van 2.500 IFOR-troepen en 450 politiemannen van de EU en de VN heeft naar voorlopige schattingen eenderde van de 99.000 burgers van Mostar die volgens de vooroorlogse census uit 1991 stemrecht hebben, gestemd. Meer dan de helft van de bewoners van Mostar is de stad sinds het begin van de oorlog in 1991 ontvlucht en slechts wienigen zijn in staat of bereid geweest naar Mostar terug te keren. De EU-burgemeester in de stad, Ricardo Perez Casado, noemde de verkiezingen gisteren een succes en een “beslissende stap in het proces van vereniging van de stad.” Het mandaat van het EU-bestuur in Mostar loopt 23 juli af. Volgens Michael Steiner, de rechterhand van 'vredescoördinator' Carl Bildt, heeft het rustige verloop van de verkiezingen de kans op verlenging van het EU-mandaat vergroot.

De verdeling van de zetels in de zes gemeenteraden staat al vast: in West-Mostar hebben de Kroaten de meeste zetels, in Oost-Mostar de moslims. In vijf van de zes gemeenteraden moeten moslims en Kroaten een coalitie vormen om een meerderheid te krijgen en is de stem van de Serviërs beslissend. De stem van vluchtelingen was gisteren belangrijk omdat van de 20.000 Serviers die in 1991 in Mostar woonden, er nog slechts 2500 in de stad zijn. Zaterdag zijn met vier bussen in totaal 150 Serviërs naar Mostar gekomen om te stemmen. Uit Kroatië kwamen per bus 600 vluchtelingen.