Valpartijen

Veiligheid staat voorop in de Tour, sinds de dood van Fabio Casartelli en de vele valpartijen in het voorseizoen. Het voornemen van koersdirecteur Jean Marie Leblanc de Tour veiliger te maken werd gelogenstraft in de eerste etappe. De Nederlandse wegen bleken niet bestand tegen het grote aantal renners en volgauto's.

De vele rotondes en verkeerszuilen vormden een belemmering voor de coureurs, die ook nog eens gedwarsboomd werden door het talrijke publiek langs de kant van de weg. Langs Brabantse en Gelderse wegen stonden ongeveer een miljoen toeschouwers.

De Colombiaan Hernan Buenahora moest opgeven met een gebroken sleutelbeen. De Oezbeek Djamolidine Abdoesjaparov smakte tegen de grond, net als de Fransen Thierry Marie en Luc Leblanc. “Denken ze soms dat we een stuk speelgoed zijn”, foeterde Leblanc na afloop. Zijn landgenoot Laurent Roux werd geraakt door een blikje uit het publiek.

Danny Nelissen kreeg onderweg bier in zijn gezicht. “Een smerige rotte klootzak die zoiets durft te doen”, sprak de Limburger, die in de slotfase een mislukte vluchtpoging waagde. Volgens TVM-ploegleider Cees Priem viel het wel mee met de chaos. “Een beetje rotzooi is inherent aan een volksfeest. We hebben kunnen zien dat Nederland nog steeds verknocht is aan de wielersport.”